Εκθεση-καταπέλτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τo trafficking στην Ελλάδα



Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και τελικό προορισμό για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διακίνηση ανθρώπων που δόθηκε στη δημοσιότητα. Επίσης, στην Ελλάδα, άνδρες και παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας, τονίζει η εν λόγω έκθεση.
Στον σχετικό κατάλογο η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη από τις τέσσερις κατηγορίες, στην ίδια θέση με τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία, καθώς, όπως σημειώνεται, πληρούν τα κριτήρια της εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του φαινομένου.
Στην έκθεση, πάντως, αναφέρεται ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ελληνικό κράτος συνέδραμε 125 άτομα σε σχέση με 78 που είχαν δεχθεί βοήθεια το 2008, σύμφωνα με την έρευνα. Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζεται ανησυχία για την εμπλοκή αστυνομικών σε περιπτώσεις διακίνησης, όπως και για την ανεπαρκή χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία, ενώ σε ό,τι αφορά τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας αναφέρεται ότι προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται πως οι περίπου χίλιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι οι πιο ευάλωτοι.
Η Έκθεση του 2010 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων, την οποία ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, για πρώτη φορά περιλαμβάνει αξιολόγηση για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να καταπολεμήσουν αυτή τη διεθνή μάστιγα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας.
"Η Ελλάδα εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στη Δεύτερη Κατηγορία. Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο κίνημα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται, προκειμένου να προωθήσει αυτό το κίνημα. Με την περίληψη της αξιολόγησης των ΗΠΑ και με το τμήμα της έκθεσης για τις ΗΠΑ προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν αποτελεσματικές απαντήσεις στη σύγχρονη αυτή μορφή σκλαβιάς", σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου