Ζιμπάμπουε: Να σταματήσουν οι εξαγωγές διαμαντιών ζητούν ανθρωπιστικές οργανώσεις



Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κάλεσε να τερματιστεί η έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγής διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε εξαιτίας της βίας που ασκείται κατά των εργατών σε ένα από τα αδαμαντωρυχεία της χώρας.

Η έκκληση της οργάνωσης δημοσιεύεται με αφορμή τη συνάντηση στο Τελ Αβίβ των εταίρων της διεθνούς ρυθμιστικών οργάνωσης του εμπορίου διαμαντιών, της Διαδικασίας του Κίμπερλεϊ. Ο οργανισμός αυτός εκδίδει πιστοποιητικά, προκειμένου να αποφευχθεί η εμπορία «ματωμένων διαμαντιών», δηλαδή αυτών που προέρχονται από χώρες που αποσκοπούν στην αγορά όπλων, ή που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στη ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να αρθεί διότι η χώρα αυτή δεν τηρεί τη δέσμευσή της να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στο ορυχείο του Μαράνγκε από το οποίο η εξαγωγή πολύτιμων λίθων είχε απαγορευθεί τον Νοέμβριο, όμως η άδεια ενδέχεται να επαναχορηγηθεί στη σύνοδο του Τελ Αβίβ.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μία τέτοια προοπτική, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν κυρώσεις για όλα τα ορυχεία στη Ζιμπάμπουε, όσο δεν βελτιώνονται οι συνθήκες εξόρυξης στο Μαράνγκε.

«Η HRW έχει νεότερες πληροφορίες πως οι στρατιώτες στο Μαράνγκε επιβάλλουν καταναγκαστική εργασία, βασανίζουν, χτυπούν και βιαιοπραγούν πάνω στους εργάτες», αναφέρει στο κείμενό της η οργάνωση, η οποία βασίζεται στη μαρτυρία 30 ατόμων, περιλαμβανομένων και λειτουργών άλλων ΜΚΟ.

Σύμφωνα με ένα από τα μέλη της οργάνωσης, παιδιά ηλικίας 11 ετών εξαναγκάζονται να παραδίδουν τους πολύτιμους λίθους στους στρατιώτες - φρουρούς τους, οι οποίοι στη συνέχεια τους πωλούν στη μαύρη αγορά. «Η διαφθορά φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα», τονίζει η ίδια πηγή.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου