Νέο κτίριο «μαμούθ» στο Δέλτα Αξιού



Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Δέλτα του Αξιού, με την υπογραφή της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει σήμερα η «Ε». Δασολόγος και φύλακας του εθνικού πάρκου διαπίστωσαν έκπληκτοι χθες, την ανέγερση δεύτερης αποθήκης μέσα στη Γ' Ζώνη Προστασίας, με άδεια της πολεοδομίας, χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δίχως να έχει ζητηθεί ποτέ γνωμοδότηση από το Φορέα Διαχείρισης.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα κατάφερε να σταματήσει την ανέγερση άλλης αποθήκης - "μαμούθ" 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που "σήκωνε" η ιδιωτική εταιρεία "Αλμέκο" στην ίδια περιοχή, επίσης με την άδεια της νομαρχίας.
Αυτή τη φορά, πρόκειται για ένα κτίσμα 3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στα θεμέλια. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο φύλαξης του εθνικού πάρκου, δασολόγο Χρήστο Πανταζόπουλο, "χτίζεται εμπορική αποθήκη της εταιρίας 'Ιντερκλάρκ - Αφοί Κολυμπιώτη', η οποία ασχολείται με περονοφόρα και ανυψωτικά μηχανήματα".
Ο εργοδηγός που βρισκόταν στο χώρο επέδειξε οικοδομική άδεια (σσ βρίσκεται στα χέρια της "Ε"), με ημερομηνία έκδοσης 31-10-2006, από την πολεοδομία Δυτικής Θεσσαλονίκης, την οποία υπογράφει ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος Νικόλαος Περιβέντας.
"Κατά τον έλεγχο διαπιστώσαμε ότι το έργο δεν είχε ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αν και αποτελεί προϋπόθεση από το νόμο 3044 του 2002, ούτε είχε πάρει γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 15 του νόμου 2742 του 1999", ανέφερε στην "Ε" ο δασολόγος του Εθνικού Πάρκου, που άρχισε αμέσως έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο για να σταματήσει την κατασκευή του νέου εκτρώματος.
Παρά τις προσπάθειές του όμως, ως αργά το απόγευμα δεν είχε κατορθώσει να έλθει σ' επαφή με την προϊσταμένη της πολεοδομίας δυτικής Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Τσαχαλίνα, με αποτέλεσμα η ανέγερση να συνεχίζεται κανονικά.
"Όποιες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν πριν το 2009, που θεσμοθετήθηκε η η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την προστασία του Φορέα Διαχείρισης, θεωρούνται νόμιμες. Άρα νόμιμο είναι και το υφιστάμενο έργο. Όσοι έχουν εκδόσει άδεια προ του 2009 μπορούν λοιπόν να χτίζουν κανονικά χωρίς να χρειάζεται καμία γνωμοδότηση", ανέφερε ο αντινομάρχης Πολεοδομίας Γιάννης Αγγούρας που ρωτήθηκε σχετικά. Δεσμεύτηκε πάντως, να εξετάσει την περίπτωση για την οποία δεν είχε γνώση ως την στιγμή που ενημερώθηκε από την "Ε".
"Δεν γνωρίζω τί ακριβώς έχει συμβεί με την ανέγερση της αποθήκης. Εμείς αγοράσαμε ένα οικόπεδο που ήταν ήδη αδειοδοτημένο. Απ' όσο έχω πληροφορηθεί οι άδειες παλαιάς έκδοσης της πολεοδομίας έχουν μία ισχύ. Η δική μας άδεια είναι από το 2006. Πώς είναι δυνατόν η Πολεοδομία να λέει ναι και ο Φορέας να λέει όχι; Προς το παρόν πάντως, δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση ότι υπάρχει πρόβλημα", μας δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας "Ιντερκλάρκ" Νικόλαος Κολυμπιώτης.
"Πύρ και μανία" με τη νέα περιβαλλοντική προσβολή στο Δέλτα του Αξιού είναι ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης - Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής. Έχει δώσει εντολή να ενημερωθούν άμεσα ο εισαγγελέας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Συνήγορος του Πολίτη.
"Είναι απίστευτο. Σταματήσαμε το ένα έκτρωμα, ξεφύτρωσε άλλο. Κάποιοι εκμεταλεύονται τα νομικά κενά. Βιάζεται το περιβάλλον και μετά τρέχουμε να βρούμε πώς θα τα διορθώσουμε. Δεν θα τους αφήσω ήσυχους", είπε και αναχώρησε χθες για να συμβουλευτεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου