Τοξικό νέφος στη Δράμα, πετρελαιοκηλίδα στον Άραχθο



Μάχη προκειμένου να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή στον ποταμό Άραχθο δίνει η νομαρχία Άρτας, μετά τη διαρροή τουλάχιστον 2 τόνων μαζούτ από μονάδα παραγωγής χυμών πορτοκαλιού, που βρίσκεται στην περιοχή Γραμμενίτσα Άρτας. Την ίδια στιγμή, άσχημα είναι τα νέα από τη Δράμα όπου εχθές ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη ελαστικών στη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.

Τα συνεργεία καθαρισμού επιχειρούν να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στον ποταμό Άραχθο από τη διαρροή 4 τόνων μαζούτ από παρακείμενο χυμοποιείο. Η διαρροή έγινε από το χυμοποιείο πορτοκαλιών «Εσπερίδα» το οποίο δε λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια αλλά από το οποίο η ιδιοκτησία δεν απομάκρυνε τις δεξαμενές με το μαζούτ. «Το τοξικό μαζούτ εγκλωβίστηκε σε ένα σημείο από όπου διέρχεται το δίκτυο άρδευσης του κάμπου της Αρτας και είναι ευτύχημα που δεν πέρασε μέσα σε αυτό. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να αποτραπεί μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή», δήλωσε στο «Εθνος» ο καθηγητής Χημείας και νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες απορρύπανσης που ξεκίνησαν πριν από τρεις μέρες στο σημείο της καταστροφής, με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.
Στο σημείο υπάρχει φράγμα της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε για 24 ώρες τη λειτουργία του, προκειμένου να σταματήσει η ροή του νερού στο ποτάμι και να μη διαφύγει το μαζούτ στον Αμβρακικό Κόλπο, οπότε και δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί και να συλλεγεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο μέρος του μαζούτ έχει ήδη μαζευτεί και απομακρύνθηκε, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το ποτάμι θα είναι και πάλι καθαρό και το δίκτυο άρδευσης θα λειτουργήσει κανονικά. Η διαρροή ξεκίνησε από μια δεξαμενή χωρητικότητας 20 περίπου τόνων στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και έγινε ορατή τουλάχιστον τέσσερις μέρες αργότερα.
Τοξικό νέφος στη Δράμα
Επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών τοξικό νέφος σκέπασε τη Δράμα και περιοχές της νότιας Βουλγαρίας, εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε χώρο φύλαξης ελαστικών προς ανακύκλωση, στη ΒΙΠΕ Δράμας. Ήδη αέρας και έδαφος έχουν μολυνθεί από τις διοξίνες που εκλύθηκαν από την καύση των ελαστικών, ενώ επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι πιθανόν η ρύπανση να έχει περάσει και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Η φωτιά προκλήθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί, πιθανότατα λόγω κεραυνού και παρά τις προσπάθειες συντονισμένων δυνάμεων της Πυροσβεστικής από Δράμα, Καβάλα, Ελευθερούπολη, Ξάνθη, Σέρρες και Κομοτηνή, μέχρι και αργά χθες συνέχιζε να καίει το εύφλεκτο υλικό. Σημειώνεται πως ο χώρος αποθήκευσης των ελαστικών εκτείνεται σε 50 στρέμματα, ενώ η απόσταση της ΒΙΠΕ από την πόλη της Δράμας είναι μικρότερη των 10 χλμ.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου