Εντόπισαν 200 αυθαίρετα αλλά ...δεν πήγαν να τα ελέγξουν!
Τις γεωγραφικές συντεταγμένες 200 κτισμάτων που αναδύθηκαν στις περιοχές της Κερατέας και του Λαυρίου από το 2004 έως και το 2007 και τα οποία κρίνονται ύποπτα για αυθαίρετη δόμηση, διαθέτουν οι πολεοδομίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής από τον περασμένο Μάρτιο.
Όμως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ακόμη δεν τα έχουν ελέγξει, επικαλούμενοι ότι δεν μπορούν να τα βρουν (!) όταν η ίδια η Νομαρχία εκτιμά ότι το 80% των κτισμάτων είναι αυθαίρετα.
Τα ευρήματα, αποτυπώνει ξεκάθαρα το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων, που παρέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η επιστημονική ομάδα του ΤΕΕ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πληγή της αυθαίρετης δόμησης. Πρόκειται για ένα σύστημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας πριν από δύο χρόνια και δούλεψε πιλοτικά στην Κερατέα και το Λαύριο, δύο περιοχές που χαρακτηρίζονται από τις πλέον γνωστές αυθαιρετούπολης του λεκανοπεδίου.
Το σύστημα της Νομαρχίας έρχεται να «ανταγωνιστεί» τις αντίστοιχες υπηρεσίες που ξεκίνησε να εφαρμόζει σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο ΑΕ το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αρχές του έτους μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο όμως εμφανίζει μια σημαντική αδυναμία.
Οι δορυφορικές λήψεις και ο έλεγχος καλύπτουν μόνο τις καμένες περιοχές ενώ το σύστημα που ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής θα επεκταθεί σε όλη την εκτός σχεδίου δόμηση.
Yπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 αυθαίρετα έχουν φυτρώσει τα τελευταία χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής που θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα στην εκτός σχεδίου δόμηση, με στόχο η νέα τεχνολογική πλατφόρμα να εμποδίσει τις επόμενες γενιές αυθαιρέτων αφού για όσα χτίστηκαν θα χρειαστεί μια νέα πολιτική παρέμβαση.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να επιβάλλει νέο χαράτσι σε όσους κατέχουν παράνομα κτίσματα, στο πλαίσιο μια νέας φοροεισπρακτικής επιδρομής.
Οι αδυναμίες του συστήματος
Το δορυφορικό σύστημα δεν έχει τελειοποιηθεί και σύμφωνα με τους ειδικούς εμφανίζει κάποιες ατέλειες που δεν του επιτρέπουν την πλήρη αυτοματοποίηση των στοιχείων.
Όπως εξηγεί, ο κ. Γιάννης Γιαννίρης, τοπογράφος μηχανικός υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το βασικό μειονέκτημα είναι ότι η σύγκριση των δορυφορικών στοιχείων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα καθώς χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για να ταυτοποιηθούν οι αλλαγές που εμφανίζει μια περιοχή.
Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στην οποία θα γίνει καταγραφή όλων των αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος εάν ένα κτίσμα έχει ή όχι νόμιμη οικοδομική άδεια.
Το σημαντικότερο όμως όπως αναφέρει ο κ. Γιαννίρης είναι να ξεκινήσει το σύστημα να λειτουργεί και να καλύψει το σύνολο της Νομαρχίας, πέρα από τις δύο περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά (Κερατέα και Άγιο Κωνσταντίνο στο Λαύριο).
Η Νομαρχία έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα, καθώς με νομαρχιακή απόφαση όλες οι νέες οικοδομικές άδειες απαιτούν εξαρτημένο τοπογραφικό ώστε να μπορεί να είναι εύκολα αντιληπτή η θέση του ακινήτου στο χώρο με γεωγραφικές συντεταγμένες.
Μέχρι στιγμής πάντως από τον επιστημονικό κόσμο διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσο το σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει στις υποστελεχωμένες πολεοδομίες της χώρας που κυνηγούν με το τουφέκι τους μηχανικούς για να κάνουν ελέγχους.
Το γεγονός ότι τα στοιχεία με τα ύποπτα κτίσματα έχουν δοθεί στις αρμόδιες πολεοδομίες από τον περασμένο Μάρτιο χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι, επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες που εκφράζουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου