Ποινές χάδι για τους χιλιάδες νεκρούς στο Μποπάλ



«Υπερβολικά επιεική» χαρακτηρίστηκε από Ινδούς ακτιβιστές η ποινή δύο ετών κάθειρξης σε οκτώ στελέχη της Union Carbide και το πρόστιμο 10.600 δολαρίων στην εταιρεία για το βιομηχανικό δυστύχημα το 1984, που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο.
Τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου 1984 40 τόνοι μεθυλικού ισοκυανίου διέρρευσαν από το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της αμερικανικής εταιρείας στο Μποπάλ, με αποτέλεσμα 3.500 άνθρωποι να πεθάνουν δηλητηριασμένοι από το αέριο, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, ενώ ακτιβιστές εκτιμούν ότι 25.000 άνθρωποι πέθαναν τις επόμενες ημέρες και χρόνια εξαιτίας της διαρροής και ότι οι καταστροφικές συνέπειές της συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Οκτώ στελέχη της Union Carbide, τα οποία είναι σήμερα άνω των 70 ετών και στα οποία περιλαμβάνεται ο τότε πρόεδρος του ινδικού τμήματος της εταιρείας Κεσούμπ Μαχίντρα, καταδικάστηκαν για πρόκληση «θανάτων εξ αμελείας» σε δύο έτη φυλάκιση και τους επιβλήθηκε πρόστιμο από 2.000 δολάρια στο καθένα.
«Καθιερώνει ένα πολύ λυπηρό νομικό προηγούμενο. Η καταστροφή αντιμετωπίστηκε ως τροχαίο δυστύχημα» σχολίασε ο ακτιβιστής Σατινάτ Σαρανγκί και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «δικαστική καταστροφή» και για μια «προδοσία (του ινδικού λαού) από την κυβέρνηση».
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου