ΟΑΣΕ: Απόπειρα εθνοκάθαρσης οι συγκρούσεις στο Κιργιστάν



Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τις βίαιες συγκρούσεις στο Κιργιστάν απόπειρα εθνοκάθαρσης.
Η διατύπωση αυτή περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης.
«Έχει γίνει φανερό ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει το νόμο και την τάξη στη χώρα», δήλωσε ο Φόλεμπεκ στην ομιλία του στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των 56 μελών του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.
«Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δραματικές στο νότο της χώρας, όπου γινόμαστε μάρτυρες απόπειρας εθνοκάθαρσης», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ των Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας. Όμως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε πληροφορίες μόνο για τις πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ στο νότο της χώρας, επεσήμανε ο Φόλεμπεκ.
Ο Φόλεμπεκ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει άμεσα δράση για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κιργιστάν.
Η βία μπορεί να εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα
Η βία στο νότιο Κιργιστάν μπορεί να μεταφερθεί και στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και σε άλλη περιοχή στα βόρεια της χώρας, είπε σήμερα ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.
«Τα γεγονότα στο Ος ήταν τόσο προμελετημένα...ώστε τώρα πρέπει να περιμένουμε κάποιο είδος προβοκάτσιας στην περιοχή Τσούι και στο Μπισκέκ, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι' αυτό», είπε ο Αταμπάγεφ στους δημοσιογράφους.
Η Ερυθρά Ημισέληνος αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια
Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε, σήμερα, στο Κιργιστάν, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.
Αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική βοήθεια αναχώρησε στις 06:15 (τοπική ώρα) από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό την πόλη Ος του Κιργιστάν, όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι.
Η Τουρκία έχει αποστείλει κι ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματική αποστολή θα παραμείνει εκεί.
ΟΗΕ: Συντονισμένες επιθέσεις πίσω από τα επεισόδια στο Κιργιστάν
Η βία στο Κιργιστάν φαίνεται ότι άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστού.
«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το γεγονός αυτό δεν ήταν μια αυθόρμητη σύγκρουση μεταξύ εθνοτήτων -ότι ήταν σε κάποιο βαθμό ενορχηστρωμένο, στοχευμένο και καλοσχεδιασμένο», δήλωσε ο Κόλβιλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Αρκετές από τις πληροφορίες αυτές δείχνουν ότι τα επεισόδια άρχισαν με πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις στην Ος στις οποίες συμμετείχαν άνδρες που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν όπλα. Φαινόταν ότι επεδίωκαν να προκαλέσουν αντίδραση», δήλωσε.
Ο Κόλβιλ πρόσθεσε πως μία από τις επιθέσεις έγινε σ' ένα γυμναστήριο που «ήταν γνωστό ότι αποτελούσε το στέκι μιας εγκληματικής συμμορίας» στην Ος. «Η επίθεση σ' αυτό το γυμναστήριο ήταν πιθανό να προκαλέσει αντίδραση», δήλωσε.
«Έτσι μπορεί να είναι λάθος να θεωρούμε ότι τα γεγονότα ήταν, τουλάχιστον αρχικά, μια εθνοτική σύγκρουση. Φαίνεται ότι αρχικά υπήρχαν άλλες επιδιώξεις. Όμως από τη στιγμή που άρχισαν να εξελίσσονται σε εθνοτικές γραμμές, τότε φυσικά αρχίζεις να έχεις μια σαφή διαχωριστική γραμμή και αντιδράσεις αντιποίνων και γι' αυτό είναι τόσο ιδιαίτερα επικίνδυνα», δήλωσε.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διατυπώσει οποιεσδήποτε άμεσες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων, σύμφωνα με τον Κόλβιλ.
«Το σημαντικότερο είναι σαφώς να σταματήσει η βία. Είναι ανάγκη να σταματήσει, είναι τρομερά επικίνδυνη. Οι συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων, όταν βγουν εκτός ελέγχου, μπορεί να είναι πάρα πολυ δύσκολο να περιοριστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Πιθανό να ξεπεράσουν τους 100.000 οι πρόσφυγες από το νότιο Κιργιστάν
Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα.
«Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τους 100.000», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων.
Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται η κατάσταση στο νότιο Κιργιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής του Ος, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.
«Η χθεσινή νύχτα ήταν σχεδόν ήρεμη. Μέλη των αστυνομικών δυνάμεων εγγυώνται την ασφάλεια της περιοχής και τη διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών», τόνισε ο Ομουρμπέκ Σουβανάλεφ.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η διάδοση προκλητικών φημών ανάμεσα στον πληθυσμό που προκαλούν πανικό και αυξάνουν τις εντάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επαναπατρίστηκαν οι Τούρκοι πολίτες που ζούσαν στο Κιργιστάν
Αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών, που μετέφερε Τούρκους πολίτες από το σπαρασσόμενο Κιργιστάν, έφτασε, σήμερα, στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκοκτσέν της Κωνσταντινούπολης.
Με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει, νωρίτερα σήμερα, για το Κιργιστάν, προκειμένου να μεταφέρει τους Τούρκους υπηκόους.
Κατηγορίες κατά του γιου του έκπτωτου προέδρου για τα επεισόδια
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν κατηγόρησε σήμερα τον γιο του έκπτωτου προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ότι έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να οργανώσει τα βίαια επεισόδια που από την Παρασκευή έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων στο νότιο Κιργιστάν.
«Όλα αυτά οργανώθηκαν καλά και ο Μαξίμ Μπακίγεφ, ο γιος του πρώην προέδρου, έβαλε το χέρι του στο πορτοφόλι για να χρηματοδοτήσει τις συγκρούσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης.
Ο Μαξίμ Μπακίγεφ, που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Φάρνμποροου στη νότια Αγγλία, δήλωσε ένας Κιργίζιος αξιωματούχος.
Οι αρχές του Κιργιστάν έχουν ζητήσει την έκδοση του Μαξίμ Μπακίγεφ, πρόσθεσε ο Αταμπάγεφ.
«Ελπίζουμε ότι η Βρετανία θα μας παραδώσει τον Μαξίμ Μπακίγεφ», δήλωσε ο Αταμπάγεφ υπογραμμίζοντας ότι «εμπλέκεται σε διεθνή εγκλήματα που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος».
Ο Μαξίμ Μπακίγεφ καταζητείται από την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν με την κατηγορία της διαφθοράς σε σχέση με πετρελαϊκά συμβόλαια που υπέγραψε με αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου