Στον εισαγγελέα η ΔΕΗ για τη ρύπανση στον ΑΗΣ Πτολεμαίδας



Στον εισαγγελέα η ΔΕΗ για τη ρύπανση στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαίδας. Η νομαρχία Κοζάνης κατέθεσε πράξη βεβαίωσης παράβασης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Η πράξη βεβαίωσης παράβασης που βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα πρωτοδικών περιλαμβάνει:
1. Υπέρβαση των στόχων για τις εκπομπές σωματιδίων του Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΕΣΜΕ). Η ΔΕΗ φέρεται ότι δε συμμορφώθηκε, όσον αφορά στην εκπομπή σωματιδίων. Στις δύο από τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης του ΑΗΣ Πτολεμαίδας παρουσιάζονται μεγάλες υπερβάσεις.
2.  Διάχυτες εκπομπές αερίων ρύπων. Η τέφρα από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μεταφερόταν με φορτηγά που δεν διέθεταν κάλυμμα, ήταν υπερφορτωμένα και η κίνησή τους προκαλούσε τη διαφυγή και τη διασπορά της τέφρας.
3. Έλλειψη άδειας διάθεσης στερεών αποβλήτων. Η τέφρα που παράγεται στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, πραγματοποιείται σε χώρους των ορυχείων Πτολεμαίδας χωρίς να έχει ληφθεί η άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων.
4. Έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δεν υπήρχαν μονίμως εγκατεστημένα συστήματα αναρρόφησης σκόνης εντός των κτιρίων αποθήκευσης και θραύσης του λιγνίτη.
5. Ελλιπής παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων. Δεν πραγματοποιούνταν μετρήσεις των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στα συστήματα αποκονίωσης των κλειστών χώρων και των σιλό τέφρας. Επιλέον στην ΑΗΣ Πτολεμαίδας δεν υπήρχε σε εφεδρεία μετρητής σωματιδίων, προκειμένου να καθίσταται κατά το δυνατόν ταχύτερη η αντιμετώπιση προβλημάτων από μακροχρόνιες βλάβες στους λοιπούς μετρητές.
Σύμφωνα με το νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, "η νομαρχία έχει κατ’ επανάληψη προχωρήσει σε ενδελεχείς ελέγχους και καταλογισμό προστίμων για τις παραβάσεις λειτουργίας του πεπαλαιωμένου ΑΗΣ Πτολεμαίδας".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου