Ο λύκος στο μικροσκόπιο της «Καλλιστώ»



Πολύτιμα δεδομένα για τη βιολογία του λύκου συλλέγει εδώ και λίγες μέρες η επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης, μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια σύλληψης και ραδιοσήμανσης του άγριου ζώου, στην περιοχή του Δομοκού.
Οι επιστήμονες της "Καλλιστώ" κατάφεραν να τοποθετήσουν ένα ραδιοκολλάρο τελευταίας τεχνολογίας σε μια λύκαινα.
Το δορυφορικό κολάρο που τοποθετήθηκε στο λαιμό του ζώου, επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του, κάθε 90' λεπτά, ενώ τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω κινητού τηλεφώνου κατευθείαν στους υπολογιστές των βιολόγων.
Το κολάρο βγαίνει από το λαιμό του ζώου με ειδικό τηλεχειρισμό εξ αποστάσεως, μόλις ολοκληρώσει την "αποστολή" του.
Η επιχείρηση ραδιοσήμανσης λύκων στη Στερεά Ελλάδα, εντάσσεται στο πρόγραμμα παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή κατασκευής του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε65 (νότιο τμήμα) και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.
Αντίστοιχο πρόγραμμα δορυφορικής τηλεμετρίας έχει πραγματοποιήσει η "Καλλιστώ" και στο παρελθόν, στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος για τις επιπτώσεις στα μεγάλα σαρκοφάγα, από την κατασκευή της Εγνατίας οδού, στο νομό Γρεβενών.
Ήδη, από τις προτάσεις της οργάνωσης, έχουν εγκριθεί και ενσωματωθεί στις τελικές μελέτες τρεις πράσινες γέφυρες, αρκετές κάτω διαβάσεις πανίδας και βελτιώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά γεφυρών.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον ΕΡΓΟΣΕ και τις κατασκευάστριες εταιρίες του Ε65 (ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΕ). Η εκπόνησή του αποτελεί πλέον υποχρέωση των κατασκευαστών βάσει των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου