Την αποκάλυψη ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν χρήση πληροφοριών που αποκτούν μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών μέσω βασανιστηρίωνκαι υπό το πρίσμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας έκθεση του οργανισμού προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «Human Rights Watch».
Στην 62 σελίδων έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Ερωτήσεις που δεν τέθηκαν: Συνεργασία με χώρες που βασανίζουν», αναλύεται η στενή συνεργασία των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με ξένες μυστικές υπηρεσίες χωρών που τα βασανιστήρια αποτελούν συστηματική πρακτική τους. Οι τρεις αυτές κυβερνήσεις, λοιπόν, χρησιμοποιούν πληροφορίες που εξαγάγονται κατόπιν βασανιστήριων, αν και ο βασανισμός απαγορεύεται ρητά από το διεθνές δίκαιο, χωρίς να επιδέχεται ουδεμία εξαίρεση.
«Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο θα έπρεπε να εργάζονται για την εξάλειψη των βασανιστηρίων, κι όχι να στηρίζονται σε αυτά για να αποσπούν μυστικές πληροφορίες», ήταν το σχόλιο της Τζούντιθ Σάντερλαντ, ερευνήτριας του «Human Rights Watch», η οποία υποστηρίζει ότι η λήψη πληροφοριών από βασανιστές είναι παράνομη και λάθος.
Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να αξιολογούν και να παρακολουθού που προέρχονται ν πληροφορίς από χώρες που γίνονται βασανιστήρια, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία επίσης υπογραμμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των διαδικασιών αυτών στις συγκεκριμένες χώρες είναι ανεπαρκής.
Οι μυστικές υπηρεσίες των τριών ευρωπαικών χωρών από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουν με ποιόν τρόπο εξήχθησαν οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν από τρίτες χώρες, ωστόσο αξιωματούχοι τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βρετανία έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της χρήσης βασανιστηρίων για τους σκοπούς των μυστικών υπηρεσιών.
Η έκθεση περιγραφει τη χαρακτηριστική περίπτωση του Djamel Beghal, του οποίου η ομολογία έπειτα από κακομεταχείρηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του σε γαλλικό δικαστήριο που τον κατηγορούσε για τρομοκρατία. Γερμανικά δικαστήρια, επίσης, έχουν χρησιμοποιήσει ως πειστήρια ανακριτικά στοιχεία υπόπτων που κρατούνταν σε αμερικάνικες φυλακές, υπό απομόνωση, καθώς και στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη σκληροπυρινική και αμφιλεγόμενη υπηρεσία μυστικών πληροφοριών του Πακιστάν.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου