Η Κούβα «θωρακίζεται» απέναντι στην πετρελαιοκηλίδα




Η Κούβα προχωρά σε προετοιμασίες για να προστατεύσει τις ακτές της για την περίπτωση που η πετρελαιοκηλίδα από το κοίτασμα της BP συνεχίσει να εξαπλώνεται στον Κόλπο του Μεξικού.Όπως έγινε γνωστό, η Βενεζουέλα έστειλε ήδη για βοήθεια μια ομάδα ειδικών στην αντιμετώπιση διαρροών.
Εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο στις 58 ημέρες που διαρκεί η διαρροή, έχοντας μολύνει τουλάχιστον 190 χλμ. στις ακτογραμμές των ΗΠΑ.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ακτογραμμή και τα ύδατα της Κούβας είναι παρθένα, εν μέρει λόγω της έλλειψης ανάπτυξης. Στις βορειοδυτικές ακτές της ζουν και αναπαράγονται πολλά είδη, ανάμεσά τους θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και μανάτοι --τα μεγάλα υδρόβια φυτοφάγα θηλαστικά-, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης.


Η Κούβα δεν εξορύσσει πετρέλαιο από υποθαλάσσια κοιτάσματα στις ακτές της, ωστόσο η ισπανική Repsol YPF έχει συνάψει συμβόλαιο για την εγκατάσταση πλατφόρμας για εξερευνητικούς σκοπούς στις ακτές της χώρας, κάτι που αναμένεται να αρχίσει φέτος ή στις αρχές του 2011.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι υπήρξαν συναντήσεις με τις αρχές της Κούβας για να συζητηθεί το θέμα και ότι η Ουάσινγκτον παρέχει στην Αβάνα συνεχή πληροφόρηση για την κατεύθυνση της πετρελαιοκηλίδας.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου