Στις χωματερές καταλήγουν εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών



Σε χωματερές και ΧΥΤΑ καταλήγουν εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, ως αποτέλεσμα της ελλιπέστατης λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης στη χώρα. Επιθεωρητές περιβάλλοντος σημειώνουν πως για το φαινόμενο αυτό, το οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, διενεργούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο του συστήματος ανακύκλωσης εντοπίζεται το πρόβλημα και να επιβληθούν κυρώσεις.
«Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών οδηγούνται είτε πριν είτε μετά τη διαλογή σε ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ» δηλώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο γενικός επιθεωρητής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μέρκος. Οι έλεγχοι εστιάζονται σε παραγωγούς, μεταφορείς, διαλογείς καθώς και τελικούς επεξεργαστές.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που επικαλείται η εφημερίδα, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την πηγή προέλευσης των δεμάτων:

1. Κάποια από τα 25 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που λειτουργούν ανά την επικράτεια δεν κάνουν σωστή επεξεργασία των υλικών που διαχωρίζουν, με αποτέλεσμα οι αγοραστές των προϊόντων τους (που είναι συνήθως εργοστάσια ανακύκλωσης-κατασκευής χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου, γυαλιού) να μην τα αγοράζουν και τελικώς τα δέματα να οδηγούνται στην χωματερή.
Στα ΚΔΑΥ με συνδυασμό μεθόδων μηχανικής - χειρωνακτικής διαλογής, διαχωρίζονται ανάμεικτα απόβλητα που συλλέγονται από τους μπλε κάδους και ακολούθως πραγματοποιείται αναβάθμιση και δεματοποίηση των διαχωρισθέντων υλικών. Τα υλικά που εξάγονται από ένα ΚΔΑΥ είναι εμπορεύσιμα μόνο αν πληρούν προδιαγραφές που θέτει η βιομηχανία για την ανακύκλωσή τους. Έτσι, αν, για παράδειγμα, ένα δέμα χαρτιού είναι επιβαρημένο με ορυκτέλαια, θα επιστραφεί στον ΚΔΑΥ.
Τη λειτουργία των ΚΔΑΥ εποπτεύει η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Οπως δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας, «τα ΚΔΑΥ που συνεργάζονται με την εταιρεία, οφείλουν να λειτουργούν με βάση το εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές νομικό πλαίσιο και τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις που έχουν λάβει. Εφόσον τα περιστατικά αφορούν συνεργαζόμενα ΚΔΑΥ ή ΟΤΑ, η ΕΕΑΑ θα λάβει τα μέτρα που προβλέπονται». Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα περιστατικά που αναφέρονται από τις αρμόδιες αρχές.
2. Το δεύτερο σενάριο εστιάζει σε εταιρείες περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών που μισθώνουν δήμοι ή μεγάλες βιομηχανίες. Οι εταιρείες αυτές ενδέχεται αντί, ως οφείλουν, να προωθούν το υλικό σε ΚΔΑΥ ή εργοστάσια ανακύκλωσης, να το δεματοποιούν και να το πετάνε σε χωματερές, τις περισσότερες φορές επειδή ο σκουπιδότοπος βρίσκεται... στο δρόμο τους.
3. Δήμοι που θέλοντας να απαλλαγούν από το κόστος της ορθής διαχείρισης των οικιακών απόβλητων τα απορρίπτουν σε σκουπιδότοπους.
Ο καταναλωτής, βέβαια, πληρώνει εκ των προτέρων την ανακύκλωση του προϊόντος που αγοράζει, αφού στην τελική τιμή έχει ενταχθεί κάποιο ποσό για το σκοπό αυτό. Το ποσό αποδίδεται από τον έμπορο στην ΕΕΑΑ, η οποία με τη σειρά της το αποδίδει στους διαλογείς.
Υπολογίζεται πως, κατά μέσο όρο, ένα 15%-30% του περιεχομένου των μπλε κάδων δεν ανακυκλώνεται. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι πολίτες πετούν στους μπλε κάδους, εκτός από υλικά συσκευασίας, και οργανικά απόβλητα είτε γιατί από τα ΚΔΑΥ προκύπτουν υπολείμματα, όπως μικρά κομμάτια χαρτιού, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από την υπάρχουσα τεχνολογία.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου