Στην βροχή οι ρυπαντές χαίρονται…



Κάποιοι περιμένουν την βροχή προκειμένου να ποτιστούν οι καλλιέργειές τους, ενώ κάποιοι άλλοι μόλις πέσει η πρώτη μπόρα βρίσκουν την ευκαιρία να αδειάσουν - ανέξοδα - τις δεξαμενές των λυμάτων τους και να τα στείλουν στη θάλασσα.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε τραβήχτηκαν την Παρασκευή 18 Ιουνίου έξω από γνωστό εργοστάσιο στην περιοχή του Δ.Δ. Αυλακίου Στυλίδας, το οποίο επεξεργάζεται και τυποποιεί βρώσιμα έλαια.

Η βροχή ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα και το οδόστρωμα μαύρισε. Η σούδα, το χαντάκι, που φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν γέμισε μόνο με όμβρια ύδατα. Η καταγγελία έγινε τηλεφωνικά και ανώνυμα στην «Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS».


Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των λυμάτων η εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί για να διαθέτει υγρά απόβλητα «μετά από επεξεργασία με βιολογικό καθαρισμό σε υπεδάφια τάφρο» (ΑΠ 7446/19.09.2008 απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας) και όχι να τα πετάει στον Μαλιακό κόλπο μέσω της Τ3 σούδας, όταν βρέχει. Η Τ3 σούδα περνάει μέσα από τα κτήματα της περιοχής και με το νερό της οι αγρότες ποτίζουν τα χωράφια τους.

«Απορούμε, εξηγεί ο Στέφανος Σταμέλλος, μέλος της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS, γιατί παίρνουν εμάς τηλέφωνο για ανώνυμες καταγγελίες και δεν παίρνουν τον νομάρχη Φθιώτιδας ή τον αρμόδιο αντινομάρχη ή την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας ή ακόμα το 100. Μήπως τους θεωρούν αναξιόπιστους;
Αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε είναι επικίνδυνο… και κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι. Η ασυδοσία και η μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κάπου έχουν τις αιτίες τους.

Ας ψαχτούμε όλοι, για να μην αναγκαζόμαστε κάποιοι να παίζουμε το ρόλο του “κακού” και του “ρουφιάνου”. Δεν είναι μόνο οι κακοί επιχειρηματίες λοιπόν…

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο κ. Νομάρχης διέγραψε το πρόστιμο των 59.500 ευρώ, που είχαν εισηγηθεί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να επιβληθεί στην εταιρεία, για μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι εικόνες που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής του κ. Νομάρχη και των αποφάσεών του».
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου