Νέος φονιάς για το περιβάλλον



Το μεθάνιο είναι ο πιο παραγνωρισμένος και πιο επικίνδυνος «φονιάς» της κηλίδας της ΒΡ. Το αργό πετρέλαιο που αναβλύζει ανεξέλεγκτο στη θάλασσα εδώ και 60 ημέρες περιέχει τόσο μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που απειλεί με εξόντωση όλα τα ζώα και τα φυτά που ζουν στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Κόλπου του Μεξικού.
Το πετρέλαιο που χύνεται στον βυθό περιέχει 40% μεθάνιο, τη στιγμή που η μέση περιεκτικότητα του αργού είναι συνήθως της τάξεως μόλις του 5%. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιγαντιαίος υποβρύχιος πίδακας μεθανίου έχει ξεχυθεί στον Κόλπο, προκαλώντας φυσική ασφυξία σε κάθε μορφή θαλάσσιας ζωής.
Ωκεανογράφοι λένε ότι έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιες «νεκρές ζώνες», όπου η έλλειψη οξυγόνου είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορεί να ζήσει κανένας ζωντανός οργανισμός στη θάλασσα. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες διαρροές μεθανίου στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπου» είπε χθες ο Τζον Κέσλερ, ειδικός του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Το μεθάνιο είναι μια άχρωμη, άοσμη και εύφλεκτη χημική ένωση, βασικό συστατικό του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον κόσμο.


Η ΒΡ επιμένει ότι η εταιρεία καίει, με τις ελεγχόμενες αναφλέξεις για τον έλεγχο της κηλίδας, περί τα 850.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα από την πηγή της διαρροής- ποσότητα που θα μπορούσε να ζεστάνει 450.000 σπίτια για τέσσερις ημέρες. Αλλά η ποσότητα αυτή είναι πολύ μικρότερη από τον συνολικό όγκο του μεθανίου που καταλήγει στο νερό.

Στο μεταξύ, δελφίνια και καρχαρίες συγκεντρώνονται σε ασυνήθιστα ρηχά νερά έξω από τις παραλίες της Φλόριδας, προσπαθώντας να αποφύγουν την πετρελαιοκηλίδα. Ασπόνδυλα και ψάρια μαζεύονται έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα, ενώ πουλιά με τα φτερά βουτηγμένα στο πετρέλαιο παραπατούν τρεκλίζοντας στους βάλτους της Λουιζιάνα.

Πολλά ζώα απέδρασαν από τον τόπο της καταστροφής ψάχνοντας καταφύγιο σε πιο ρηχά νερά. Αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο: οι βάλτοι όπου έχουν καταφύγει για σωτηρία δεν προσφέρουν αρκετή τροφή και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα πτηνά θα αρχίσουν να πεθαίνουν μαζικά.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου