Εκατοντάδες θύµατα από το µακελειό στο Κιργιστάν



Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο νότιο Κιργιστάν και τουλάχιστον 1.400 έχουν τραυματισθεί από τις εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Κιργίσιων και Ουζμπέκων στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ. Δεκάδες χιλιάδες Ουζμπέκοι εγκαταλείπουν τη χώρα προς το γειτονικό Ουζμπεκιστάν.
Η μειονότητα των Ουζμπέκων κάνει λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός τόνισε πως πολλά πτώματα ετάφησαν χωρίς να αναγνωριστούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εθνικές συγκρούσεις και διέταξε ομάδα απεσταλμένων να μεταβεί στο Μπισκέκ την πρωτεύουσα του Κιργιστάν.
Χθες, ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κιργιστάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, που προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το BBC, κάνουν λόγο για εν ψυχρώ πυροβολισμούς από Κιργιζίους εναντίον Ουζμπέκων και για πυρπόληση κατοικιών. Επίσης το BBC επικαλούμενο τους ανταποκριτές του αναφέρει σφοδρές μάχες στο Ος.
Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας και υπουργός Οικονομικών Τεμίρ Σαρίγεφ.
"Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να τις εντοπίσουμε. Ένοπλες ομάδες κυκλοφορούν από τη μια περιοχή στην άλλη και εμείς δεν διαθέτουμε αρκετές δυνάμεις", επισήμανε.
Το Σάββατο η μεταβατική κυβέρνηση του Κιργιστάν έδωσε την εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών.
Επιπλέον ζήτησε από τη Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να καταστείλουν τις ταραχές.
Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να επέμβει, ωστόσο έστειλε τουλάχιστον 150 αλεξιπτωτιστές προκειμένου να προστατέψουν τη ρωσική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στα βόρεια του Κιργιστάν.
Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στο Κιργιστάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας.
Επιπλέον τα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, η στρατιωτική συμμαχία των επτά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών θα συναντηθούν στη Μόσχα για να συζητήσουν τους τρόπους αποκατάστασης της ειρήνης στο Κιργιστάν.
Από την πλευρά του ο εξόριστος πρόεδρος της χώρας, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, αρνείται κάθε ανάμιξη με τις αιματηρές συγκρούσεις.
Σημειώνεται ότι ο κ.Μπακίγιεφ ο οποίος ανετράπη από την εξουσία τον Απρίλιο, έχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ του πληθυσμού στο νότιο Κιργιστάν.
Στο νότιο Κιργιστάν ζουν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων περίπου ένα εκατομμύριο είναι Ουζμπέκοι.
Σύμφωνα με αξιωματούχους την περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκαταλείψει περίπου χιλιάδες άνθρωποι.
Όπως έχει γίνει γνωστό οι αρχές του Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από το νότιο Κιργιστάν.
Οι πρόσφυγες που περνούν στα σύνορα μεταφέρονται σε σχολεία, εργοστάσια και σε κάθε άλλο διαθέσιμο κτίριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και της αστυνομίας, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν.
Επίσης σήμερα εστάλη αεροπορικώς στο νότιο Κιργιστάν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Το αεροσκάφος που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα προσγειώθηκε στην πόλη Ος μεταφέροντας την βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Ρωσία και άλλες χώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου