«Κλωτσιά» 20 δισ. δολαρίων



«Θέλω να ξέρω ποιον κώλο να κλωτσήσω» είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα και η κλωτσιά που έδωσε τελικά ήταν 20 δισεκατοµµυρίων... Η ΒΡ αποδέχθηκε χθες την προεδρική απαίτηση να τοποθετήσει 20 δισ. δολάρια σ' ένα ειδικό ταµείο από το οποίο θα καταβληθούν αποζηµιώσεις σε όσους επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα.
Η συµφωνία επιτεύχθηκε στη διάρκεια συνοµιλιών ανάµεσα στον Οµπάµα και τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη της ΒΡ κατά την πρώτη συνάντησή τους από την εκδήλωση της κρίσης, η οποία κλείνει σήµερα 59 ηµέρες. Ο αµερικανός πρόεδρος ζήτησε από την ΒΡ και πέτυχε η εταιρεία να δηµιουργήσει ένα ταµείο, το οποίο θα έχει ανεξάρτητη διαχείριση, ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι θα καλύψει τα δισεκατοµµύρια δολάρια που απαιτούνται για τον καθαρισµό της πετρελαιοκηλίδας και την αποζηµίωση προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από αυτή. Το ταµείο θα εποπτεύει ο δικηγόρος Κένεθ Φάινµπεργκ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του ταµείου που είχε δηµιουργήσει η αµερικανική κυβέρνηση για την αποζηµίωση των θυµάτων της 11ης Σεπτεµβρίου 2001. Κυβερνητικός αξιωµατούχος δήλωσε πάντως ότι τα 20 δισεκατοµµύρια που θα βάλει η ΒΡ στο ταµείο δεν καλύπτουν το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει. Πριν από τη συνάντηση, είχαν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν η κυβέρνηση µπορεί νοµικά να υποχρεώσει την ΒΡ να δηµιουργήσει ένα τέτοιο ταµείο και ο Λευκός Οίκος βρισκόταν σε συνοµιλίες µε την εταιρεία για ένα αµοιβαία αποδεκτό πλαίσιο. Χθες έγινε σαφές πως το πλαίσιο αυτό είχε βρεθεί.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, αλλά ο Οµπάµα συµµετείχε µόνο σ’ ένα µέρος της, πήραν µέρος από την πλευρά τής ΒΡ ο πρόεδρος της εταιρείας Καρλ - Ενρικ Σβάνµπεργκ, ο διευθύνων σύµβουλος Τόνι Χέιγουορντ και ο επικεφαλής της ΒΡ Αµερικής Λαµάρ ΜακΚέι, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον νοµικό σύµβουλο της εταιρείας Ρούπερτ Μπόντι και τη διάσηµη δικηγόρο στην Ουάσιγκτον και υφυπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Κλίντον Τζέιµι Γκόρελικ. Στην οµάδα του Λευκού Οίκου που περιστοίχισε τον Οµπάµα περιλαµβάνονταν µεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο σύµβουλος του Λευκού Οίκου Μποµπ Μπάουερ, ο Λάρι Σάµερς, ένας από τους κορυφαίους οικονοµικούς συµβούλους του προέδρου, ο ναύαρχος της Ακτοφυλακής Θαντ Αλεν, ειδικός εντεταλµένος της κυβέρνησης για την κρίση και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακτιβιστές διαδήλωναν έξω από το Λευκό Οίκο εναντίον της ΒΡ, ζητώντας την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου