Αυθαίρετα το 70% των καταστημάτων στην παραλία!


Μια αυθαιρετούπολη με δικούς της νόμους και κανόνες, που «πνίγει» το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους και δημιουργεί ένα  βασίλειο ασυδοσίας στο παράκτιο μέτωπο, περιγράφουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που συναντήθηκαν την Πέμπτη για να παρουσιάσουν την α΄ φάση της μελέτης για την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.
www.protothema.gr
«Τέσσερα καταστήματα  από τα οποία τρία κλαμπ (Γαλάζιο  και πρώην Deco και Εnvy και μία πίστα κάρτ είναι παράνομα αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος κατεδάφισε την «Φαντασία» που ήταν κλειστή για 12 χρόνια», αναφέρει ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρίστος Κορτζίδης και προσθέτει «το πρωί τα σφραγίζουμε και το βράδυ ξανοίγουν παρά το γεγονός ότι βρίθουν πολεοδομικών παραβάσεων, παραβιάσεων χρήσεων γης κ.α» και ζήτησε την στήριξη της πολιτείας από την φάμπρικα των μηνύσεων των επιχειρηματιών που μόνο για το Ελληνικό φτάνουν τις 25. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επίκουρου καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ. Νίκου  Μπελαβίλα, το 70% του παραλιακού μετώπου των τριών χιλιομέτρων (από τον Άλιμο έως την Γλυφάδα) είναι παράνομο.
Οι καταπατήσεις ξεκινούν από τον Πειραιά και  την περιοχή του ΣΕΦ επεκτείνονται  στον Άλιμο σε μικρότερη κλίμακα  και κλιμακώνονται στο Ελληνικό.
 
Ο κ. Μπελαβίλας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που έχει αναλάβει να μελετήσει τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του μελλοντικού μητροπολιτικού πάρκου, υποστήριξε χθες ότι το πάρκο μπορεί να γίνει.
    
Το εντυπωσιακό  της μελέτης είναι ότι το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 50 έως 100 εκ. ευρώ καταρρίπτοντας τη φαραωνική επένδυση που προέβλεπε το master plan της προηγούμενης κυβέρνησης και η οποία είχε υπολογιστεί σε 2 δισ. ευρώ!

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι το κόστος του πάρκου δεν θα ξεπεράσει τα 15.000 ευρώ ανά  στρέμμα έναντι των 76.000 ευρώ του  προηγούμενου σχεδιασμού.

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης μετατράπηκε σε ήπιο διάδρομο περιπάτου με κόστος 99.000 ευρώ ενώ για το αντίστοιχο του Βερολίνου που θα φιλοξενήσει  την ανθοκομική έκθεση του 2017, το κόστος θα ανέλθει σε 17 εκ. ευρώ. 

Προς το παρόν  το υπουργείο Περιβάλλοντος κρατά  κλειστά τα χαρτιά του για την  τύχη του Ελληνικού και όπως λένε οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων, το μόνο που είναι γνωστό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για την αξιοποίησή του ως οικοπέδου ώστε να καλυφθούν οι μαύρες δημοσιονομικές τρύπες.  

Χάσαμε 1,23 τ.μ πρασίνου

στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κοινή συνισταμένη  όλων όσων παραβρέθηκαν στην χθεσινή  εκδήλωση (τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές κομμάτων) είναι η ανάπλαση του Ελληνικού και η μετατροπή του σε ενιαίο χώρο πρασίνου μακριά από την λογική της δημιουργίας «μίας μικρής πόλης μέσα στην πόλη».Ήδη μέσα στο Ελληνικό το ΕΜΠ έχει καταμετρήσει 713.000 τ.μ υφιστάμενων κτιρίων που τα 2/3 θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε έσοδα. 
Το Πολυτεχνείο υποστηρίζει ότι το μητροπολιτικό πάρκο μπορεί να πρασινίσει και να καθαρίσει από τις παράνομες χρήσεις με τα έσοδα που προσφέρουν οι χρήσεις από τα Ολυμπιακά και τουριστικά ακίνητα και τα  περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔ τα οποία υπολογίζονται από 3 έως 5 εκ. ευρώ ετησίως.

 Όμως η  πολιτεία σύμφωνα με τα όσα  υποστήριξε ο καθηγητής δηλώνει  πλήρη αδυναμία ακόμη και να  αναγνωρίσει τα περιουσιακά της  στοιχεία, πόσο μάλλον να προσδιορίσει τα ακριβή της έσοδα.

Η μελέτη του  Πολυτεχνείου προβλέπει την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στα πρότυπα  του αεροδρομίου του Βερολίνου, το οποίο θα είναι ήπιας ανάπλασης, με χώρους πρασίνου, εκπαιδευτικές  και πολιτιστικές χρήσεις. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό η Αθήνα θα μπορέσει να αποκτήσει το τρίτο μητροπολιτικό πάρκο (μετά το υπό διαμόρφωση πάρκο Γουδί και το Πάρκο Αντώνη Τρίτση στην Δυτική Αθήνα) και να αναπληρώσει το πράσινο που χάθηκε την περίοδο του οργίου μπετόν που έζησε η Αττική κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Κατά τους Ολυμπιακούς  Αγώνες χάσαμε 1,23 τ.μ πρασίνου ανά  κάτοικο στο λεκανοπέδιο επιστρέφοντας  στα ποσοστά πρασίνου του 1985»  είπε ο κ. Μπελαβίλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου