Τεράστια μείωση των πληθυσμών τίγρεων απ' τη λαθροθηρία

Από τις 100.000 τίγρεις που ζούσαν πριν από έναν αιώνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, μόλις 3.500 απομένουν σήμερα σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η σωτηρία τους, όμως, είναι ακόμα εφικτή εφόσον ξεπεραστούν τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια: η αποδάσωση και η μαύρη αγορά, στην οποία τα αιλουροειδή τιμώνται έως και 50.000 δολάρια το κεφάλι.



Η προστασία των τίγρεων ήταν το θέμα συνάντησης που πραγματοποιείται στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή περίπου 25 ειδικών από την Ασία.

«Οι τίγρεις βρίσκονται σε παρακμή, απειλούνται από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και τη λαθροθηρία» δήλωσε στο AFP ο Τζόζεφ Βατακάνεν, συντονιστής της προσπάθειας της WWF για την Ινδία.

Οι λαθροθήρες εξυπηρετούν κυρίως πελάτες από την Κίνα, ανέφερε ο Βατακάνεν. Οι τίγρεις σκοτώνονται όχι μόνο για τις όμορφες ραβδωτές γούνες τους, αλλά και για τα οστά, τα δόντια και τα νύχια τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική αλλά και σε υποτιθέμενα αφροδισιακά φίλτρα (σούπες με πέος τίγρης για παράδειγμα).

«Πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτηση στην Κίνα. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσες τίγρεις απειλούνται» επισήμανε ο Βατακάνεν.

Στη συνάντηση των ειδικών, την οποία οργάνωσε η οργάνωση Global Tiger Initiative, μια από τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά της λαθροθηρίας είναι η σύσταση ομάδων από ένοπλους φρουρούς που έχουν γνώση των τακτικών των λαθροθήρων και μπορούν να τους αποτρέψουν.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ελάχιστες τίγρεις που επιζούν στην Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία βρίσκονται διάσπαρτες σε τεράστιες εκτάσεις.

«Στη Ρωσία, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τεράστιες περιοχές στις οποίες οι δρόμοι είναι μικροί. Θα έπρεπε να ελέγχουμε τη διέλευση όλων των οχημάτων, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο» επισήμανε ο Βλαντιμίρ Ιστόμιν, αναπληρωτής διευθυντής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας.

Η καταπολέμηση της λαθροθηρίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την Global Tiger Initiative, ενώ η δεύτερη είναι η προστασία των ενδιαιτημάτων που φιλοξενούν τους επιζώντες.

Επιμέρους πληθυσμοί τίγρεων έχουν απομονωθεί σε διαφορετικές περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους και εμποδίζουν έτσι την αναζήτηση τροφής και την αναπαραγωγή ανάμεσα σε απομακρυσμένα ζώα.

Η απομόνωση εμποδίζει έτσι την ανταλλαγή γενετικού υλικού ανάμεσα στους επιμέρους πληθυσμούς και περιορίζει τη γενετική ποικιλότητα που απαιτείται για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

«Χρειαζόμαστε διαδρόμους ανάμεσα στα πάρκα ώστε να διευκολύνουμε τη γενετική ανταλλαγή ανάμεσα στις τίγρεις» τόνισε ο Βατακάνεν.

Παραμένει όμως αμφίβολο αν θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των ειδικών, καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση περιορίζει τα διαθέσιμα κονδύλια και η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει κύρια προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου