Ιατρικά απόβλητα καταλήγουν στα σκουπίδια
Στα... σκουπίδια καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των ιατρικών αποβλήτων. Μάλιστα υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), που αποστέλλουν προς αποτέφρωση στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής μόνο το 10% των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Αποβλήτων στα Ανω Λιόσια υπολειτουργεί καθώς αποτεφρώνονται καθημερινά περίπου 14 τόνοι ενώ η δυναμικότητα της μονάδας είναι για 30 τόνους ημερησίως. Ετσι από τους περίπου 40 τόνους που υπολογίζεται ότι παράγονται καθημερινώς σε Αθήνα και Πειραιά οι περισσότεροι αντί να αποτεφρωθούν οδηγούνται για αποστείρωση και τελική διάθεση σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και χωματερές (ΧΑΔΑ) ή στη χειρότερη περίπτωση καταλήγουν παράνομα απευθείας σε αυτές μαζί με τα αστικά απορρίμματα.
Τα μεταφέρουν νύχτα
Χθες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Υγείας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο νοσοκομείο «Αττικόν», υπό τον συντονισμό του γενικού επιθεωρητή κ. Π. Μέρκου. Οπως διαπίστωσαν, μεγάλες ποσότητες νοσοκομειακών αποβλήτων, όχι μόνο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, συγκεντρώνονταν σε ανοικτό χώρο αποθήκευσης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο τού «Αττικόν». Φορτηγά πιστοποιημένης εταιρείας μετέφεραν τις νυχτερινές ώρες τα απόβλητα από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία του Νομού Αττικής με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, κατά δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας.
Οι επιθεωρητές κατέγραψαν μια σειρά περιβαλλοντικές και άλλες παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων εντόπισαν προβλήματα στην αποθήκευση και στη μεταφορά των αποβλήτων. Εκτός των επί τόπου ευρημάτων διερευνάται ο προορισμός και ο σκοπός της μεταφοράς των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου παράνομης διακίνησής τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και της διάθεσής τους ως καύσιμης ύλης. Μετά την επέμβαση των αστυνομικών αρχών και του Εισαγγελέα τηρήθηκαν οι διαδικασίες του αυτόφωρου και σχηματίζεται δικογραφία. Από την πλευρά του, ο διοικητής του «Αττικόν» καθηγητής κ. Η. Λαμπίρης δηλώνει ότι «ο έλεγχος αφορά την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας της διαχείρισης των αποβλήτων, τη συμμόρφωση του αναδόχου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις και τον έλεγχο αν και από άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου μεταφέρονται απόβλητα για μεταφόρτωση στο νοσοκομείο μας». Οπως επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, «η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία σημειωτέον ανέλαβε καθήκοντα προ διμήνου, και οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου οι επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την ελεγκτική διαδικασία και να καταθέσουν το σχετικό πόρισμα».
Τι καταγγέλλουν οι ελεγκτές
Εδώ και καιρό οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν σοβαρές ενδείξεις ότι τα ιατρικά απόβλητα «ξεπλένονται» σε κοκτέιλ καυσίμων. Με άλλα λόγια, τα απόβλητα προστίθενται παρανόμως σε στερεά καύσιμα βιομηχανιών και «εξαφανίζονται». Ο κ. Π. Μέρκος προ ημερών σε ημερίδα του ΤΕΕ είχε χαρακτηρίσει «γκρίζα και συγκεχυμένη» την πραγματικότητα στον τομέα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Είχε ωστόσο προειδοποιήσει πως, παρ΄ ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι λίγοι, θα προχωρήσουν, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συντονισμένες δράσεις για τον έλεγχο των διασυνοριακών μεταφορών επικίνδυνων αποβλήτων καθώς φαίνεται να φθάνουν στην Ελλάδα επικίνδυνα απόβλητα και από γειτονικές χώρες.
ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου