Επιστροφή στον πηλό και στο άχυρο



Πηλός, άχυρο, βρεγμένο χώμα, άμμος, ακόμη και... κατσικόμαλλο αποτελούν τα ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες υλικά στα οποία στρέφονται σήμερα οι οικολόγοι για την κατασκευή κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον, βιοκλιματικών, ενεργειακά αυτόνομων και (εν μέσω οικονομικής κρίσης) πολύ φθηνότερων. Αν και οι θιασώτες της «φυσικής δόμησης», όπως ονομάζεται το εν λόγω είδος κατασκευών, είναι εκατοντάδες χιλιάδες ανά την υφήλιο, στην Ελλάδα τα παραδοσιακά αυτά υλικά απορρίπτονταν έως πρόσφατα ως «ντεμοντέ» ή «τριτοκοσμικά». Τις λανθασμένες αυτές αντιλήψεις κατάφεραν να αντιστρέψουν με θεαματικά αποτελέσματα δύο δημόσιοι υπάλληλοι από τη Λάρισα, ο οικονομο- λόγος κ. Κώστας Κοντομάνος και ο αστυνομικός κ. Στέλιος Γκαγκάρας, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν κατασκευάσει σπίτια και εγκαταστάσεις πάρκων με τις τεχνικές της φυσικής δόμησης, ενώ σχεδιάζουν άμεσα την οικοδόμηση βιοκλιματικού χωριού μόνο από φυσικά υλικά!


«Ολα άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο φυσικής δόμησης στη Βρετανία, όπου βοηθήσαμε τους μάστορες να κατασκευάσουν ένα σπίτι από οικολογικά υλικά. Οταν γυρίσαμε στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και εμείς να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο σπίτι στη Θεσσαλία!» διηγείται ο κ. Γκαγκάρας.

Επειτα από αρκετή μελέτη και αφού αγόρασαν έναν αγρό εναλλακτικής καλλιέργειας στον Νέσσωνα, στους πρόποδες του Κισσάβου, οι δύο φίλοι άρχισαν σιγά σιγά την κατασκευή. «Καθώς οι εργασίες προχωρούσαν, αναρτούσαμε στο Ιnternet σχόλια από τις εμπειρίες μας και ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν εκατοντάδες Ελληνες που ενδιαφέρονταν για τη φυσική δόμηση» προσθέτει, αναφέροντας ότι τότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ιστοσελίδα www.cob. gr για τη διαδικτυακή «συνάντηση» όλων των Ελλήνων που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον εναλλακτικό αυτό τρόπο κατασκευής. Τέσσερα χρόνια μετά η εν λόγω ιστοσελίδα διαθέτει περισσότερες από 3.000 επισκέψεις τον μήνα, ενώ μέσα από τους κόλπους της δημιουργήθηκε η «Ομάδα Πήλινων Κατασκευών», η οποία διοργανώνει τακτικά σεμινάρια για ενηλίκους και παιδιά που θέλουν να μετατραπούν σε... εναλλακτικούς οικοδόμους.

Ανάμεσα στα έργα της ομάδας ξεχωρίζουν η αναμόρφωση πάρκου στην Οσσα της Λάρισας και η κατασκευή βιοκλιματικού σπιτιού στον Μανταμάδο Λέσβου, το οποίο μάλιστα διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό της ιστοσελίδας www. naturalhomes. org ως ένα από τα δέκα καλύτερα φυσικά σπίτια μικρού μεγέθους στον κόσμο.


Τα οφέλη της φυσικής δόμησης είναι πολλαπλά, τόσο για το περιβάλλον όσο και για... την τσέπη μας. Σε ό,τι αφορά την οικολογική θεώρηση του ζητήματος, ο κ. Κοντομάνος τονίζει ότι «τα φυσικά υλικά, όπως η άμμος, το χώμα, το άχυρο, βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας και συνεπώς η χρήση τους δεν οδηγεί στην καταστροφή των δασών, στην κατασπατάληση των ορυκτών πόρων και στη μόλυνση, ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Αλλωστε, αν για κάποιο λόγο το σπίτι πάψει να χρησιμοποιείται, όλα τα υλικά του επιστρέφουν στο περιβάλλον χωρίς να το διαταράσσουν».

Σε ό,τι αφορά, δε, το κόστος κατασκευής ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω υλικά «μπορούμε να τα προμηθευτούμε με ελάχιστα έξοδα ενώ παράλληλα μάς παρέχουν ένα σπίτι του οποίου η λειτουργία θα είναι φθηνότερη. O λόγος είναι ότι ο πηλός και το άχυρο διαθέτουν σημαντικές θερμομονωτικές ιδιότητες, γι΄ αυτό και η ενέργεια που απαιτείται ώστε ένα τέτοιο βιοκλιματικό σπίτι να θερμαίνεται τον χειμώνα ή να παρέχει δροσιά το καλοκαίρι αγγίζει μόλις... το 25% της ενέργειας που απαιτείται για τα συμβατικά σπίτια». 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου