Το 35% της ελληνικής γης κινδυνεύει από ερημοποίηση



Το 35% της ελληνικής γης εξακολουθεί να κινδυνεύει από το φαινόμενο της ερημοποίησης επισημαίνουν έλληνες επιστήμονες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ερημοποίησης την Πέμπτη.
Στο κόκκινο βρίσκονται η Ανατολική Στερεά, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Δωδεκάννησα, η Θεσσαλία και οι Κυκλάδες, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων.
Το φαινόμενο ενισχύεται επίσης απο την υπεράντληση υδάτων.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης θα έπρεπε να αποσυρθούν από την παραγωγή, καθώς δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν, ενώ 4,5 εκατ. στρέμματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάβρωσης.
Η εντατική καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο έχει επίσης οδηγήσει στην εξάντληση των υπόγειων υδάτων, με αποτέλεσμα το αλμυρό νερό της θάλασσας να φτάνει σήμερα έως την Καρδίτσα. Σημαντική υποβάθμιση στα ορεινά της χώρας μας προκαλεί και η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας.


«Με αφορμή την ημέρα αυτή στέλνουμε το μήνυμα ότι η γεωργία, ως θεματοφύλακας της υπαίθρου και παραγωγός δημοσίων αγαθών, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πρόκληση που ονομάζεται ερημοποίηση. Με τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων - μέσα και από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου - μπορεί να επιτευχθεί μια ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και της ερημοποίησης γενικότερα.

Η εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών με σεβασμό στο περιβάλλον συντελούν επίσης στην άμβλυνση του φαινόμενου και στη διασφάλιση και διαφύλαξη των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές.

Χαράζουμε μια νέα κατεύθυνση για την 'πράσινη' ανάπτυξη και την αειφορία» τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η μερική ή πλήρης δάσωση απειλούμενων από ερημοποίηση περιοχών μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα και πολλά άλλα μέρη στη Γη από ερημοποίηση, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης και επισημαίνει τον κίνδυνο της κλιματικής μετανάστευσης 60 εκατομμυρίων ανθρώπων προς την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και του ξεριζωμού 135 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη έως το 2020 λόγω της ερημοποίησης.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου