«Είχα βρει τη βλάβη, αλλά αρνήθηκαν να την επισκευάσουν»



Ενα ελάττωµα σε σηµαντικό εξάρτηµα της εξέδρας Deepwater Ηorizon στον Κόλπο του Μεξικού είχε εντοπίσει εργαζόµενος εβδοµάδες πριν από την καταστροφική έκρηξη, όµως το πρόβληµα δεν λύθηκε, όπως αποκαλύφθηκε χθες. Την ίδια ώρα, ακτιβιστές επισήµαιναν τους κινδύνους για την υγεία των εργατών που καθαρίζουν την πετρελαιοκηλίδα και εκτίθενται σε τοξικά χηµικά.
Οεργαζόµενος στην πετρελαϊκή εξέδρα της ΒΡ Τάιρον Μπέντον δήλωσε στο ΒΒC πως µερικές εβδοµάδες πριν από την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή εντόπισε ένα σηµαντικό πρόβληµα στον εξοπλισµό ασφαλείας. Σύµφωνα µε την καταγγελία του, η οποία διατυπώθηκε σε ρεπορτάζ που µεταδόθηκε χθες το βράδυ από τη δηµόσια βρετανική τηλεόραση, το πρόβληµα δεν λύθηκε, αλλά τέθηκε σε λειτουργία εναλλακτικό σύστηµα. Αυτό συνέβη, εξήγησε ο εργαζόµενος, επειδή η επισκευή θα απαιτούσε διακοπή της παραγωγής σε µια στιγµή που η λειτουργία της εξέδρας κόστιζε 500.000 δολάρια την ηµέρα. Ο Μπέντον διευκρίνισε ότι η βλάβη αφορούσε το σύστηµα ελέγχου της ξαφνικής αλλαγής πίεσης µέσα στο φρέαρ της γεώτρησης, το οποίος αποτελείται από µια τεράστια βαλβίδα που σφραγίζει το φρέαρ σε περίπτωση προβλήµατος. Στο ρεπορτάζ του, το ΒΒC επικαλέστηκε τον ειδικό σε θέµατα πετρελαίου καθηγητή Ταντ Πάτζεκ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που έκανε η ΒΡ. «Αν έχεις την παραµικρή ένδειξη ότι το σύστηµα ελέγχου δεν λειτουργεί σωστά, πρέπει να το επισκευάσεις µε κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε. Ο Μπέντον έχει κάνει αγωγές για αµέλεια εις βάρος της ΒΡ και της Τransocean (η εταιρεία στην οποία ανήκε η εξέδρα). Η ΒΡ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι έχει δαπανήσει 2 δισ. δολάρια σε δύο µήνες για να αντιµετωπίσει τη διαρροή πετρελαίου (σε αυτά περιλαµβάνονται και 105 εκατ. δολάρια για αποζηµιώσεις σε 32.000 θιγόµενα πρόσωπα), αρνήθηκε οποιαδήποτε αµέλεια, υποστηρίζοντας πως η Τransocean ήταν υπεύθυνη για τον ελαττωµατικό εξοπλισµό. Η τελευταία, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε το ΒΒC ότι το σύστηµα είχε δοκιµαστεί µε επιτυχία πριν από το δυστύχηµα.


Χθες οι µετοχές της ΒΡ στο Λονδίνο, που έχουν χάσει περίπου το µισό της αξίας τους από τις 20 Απριλίου όταν σηµειώθηκε η έκρηξη, σηµείωσαν περαιτέρω πτώση κατά 5%.

Προβλήµατα υγείας
Εκτός από την οικολογική και οικονοµική καταστροφή, µεγάλο κίνδυνο διατρέχει και η υγεία των ανθρώπων που προσπαθούν να την καθαρίσουν, επισήµανε στη βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν» η χηµικός και ακτιβίστρια Γουίλµα Σούµπρα, η οποία εδώ και 30 χρόνια υπερασπίζεται τους κατοίκους της περιοχής έναντι της βιοµηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λουιζιάνας. «Εχω καταγράψει 300 - 400 διαµαρτυρίες», λέει. «Πονοκέφαλοι, ζαλάδες, τσούξιµο στα µάτια, κάποιοι πόνοι στο στήθος. Ερχονται το βράδυ πολύ άρρωστοι, όµως χρειάζονται αυτή τη δουλειά, έτσι το επόµενο πρωί ξαναπηγαίνουν στα συνεργεία καθαρισµού». Η Σούµπρα ζητάει από τους πολιτικούς να υποχρεώσουν την ΒΡ να προµηθεύσει µε αναπνευστικές συσκευές και άλλο εξοπλισµό προστασίας τους εργάτες που βγαίνουν στη θάλασσα για να καθαρίσουν την πετρελαιοκηλίδα. Η ιστορία, επισηµαίνει, έχει δείξει πως τα µέλη των συνεργείων που καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες συχνά υποφέρουν από πονοκεφάλους και άλλα συµπτώµατα ενώ µακροπρόθεσµα διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο να εµφανίσουν βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήµατος, των νεφρών και του ήπατος, καθώς και καρκίνο.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου