Σβήσανε οι ελπίδες για τον Χάρη...
Σβήσανε οι ελπίδες για τον Χάρη Κυριακάκη στο Makalu. Το ερώτημα που δεν διατυπώνεται στα ρεπορτάζ των εφημερίδων είναι πως βρέθηκε ο Χάρης να κατεβαίνει μόνος του το βουνό με αποτέλεσμα να χαθεί, σε εμπορική αποστολή με αναλογία οδηγών-πελατών ένας προς ένα.
Αυτό σημαίνει ότι ο Χάρης ήταν "χρεωμένος" προσωπικά σε έναν οδηγό sherpa ο οποίος όφειλε να βρίσκεται κοντά του. Ακόμα και αν η αναλογία ήταν μικρότερη, δηλαδή ένας προς δύο ή προς τρείς, ο οδηγός όφειλε να βρίσκεται κοντά στο σύνολο των πελατών που είχε χρεωθεί.
Το ρεπορτάζ από τα ΝΕΑ
Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο 44χρονος έλληνας ορειβάτης- χειρουργός, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή αποστολή για την ανάβαση στην κορυφή των Ιμαλαΐων, Μακαλού και αγνοείται από τις 25 Μαΐου.
«Χάσαμε ένα μέλος της αποστολής, έναν φίλο. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν έχουμε φτιαχτεί για να μένουμε στις κορυφές των οροσειρών, είμαστε μόνο προσωρινοί επισκέπτες...», έγραψε στη διεθνή ιστοσελίδα www. everestnews. com, στις 30 Μαΐου, ο Ολλανδός Αρνολντ Κόστερ, αρχηγός της διεθνούς ορειβατικής αποστολής, μέλος της οποίας ήταν ο άτυχος έλληνας ορειβάτης. Ενημέρωσε μάλιστα διαδικτυακά πως αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια εύρεσης του Χάρη (Ζαχαρία) Κυριακάκη. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχηγός, «ο Χάρης είναι εκεί πάνω περισσότερο από πέντε ημέρες, χωρίς φαγητό, οξυγόνο και καταφύγιο, και πιστεύω ότι η πιθανότητα να τον βρούμε ζωντανό είναι μηδενική...».
Στις 21 Μαΐου η ομάδα, η οποία αποτελούνταν από επτά μέλη και ισάριθμους οδηγούς βουνού, άρχισε τη σταδιακή ανάβαση προς την κορυφή, χωρισμένη σε δύο ομάδες. Τέσσερις μέρες αργότερα, η διεθνής αποστολή ανέβηκε στην κορυφή. Κατά την κατάβαση, ωστόσο, όταν τα μέλη της συναντήθηκαν στις χαμηλότερες κατασκηνώσεις δεν είχαν κανένα σημάδι του Χάρη. «Αργότερα με κάλεσε στον ασύρματο, μου είπε ότι χάθηκε και δεν ήξερε πού βρισκόταν. Ο οδηγός βουνού δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. Τον αναζήτησε εκ νέου την επόμενη μέρα...», γράφει ο κ. Κόστερ. Η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον έλληνα ορειβάτη- γιατρό στο νοσοκομείο της Ρόδου- κράτησε μέχρι και τις 28 Μαΐου... Την ίδια ώρα, για τραγική ειρωνεία μιλά ο οικογενειακός και φιλικός κύκλος του άτυχου έμπειρου ορειβάτη, που είχε βραβευτεί, φέτος, από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας- Αναρρίχησης για τις σπουδαίες επιδόσεις του.
«Ο Χάρης μόλις είχε καταφέρει να ανεβεί σε μια ακόμα μεγάλη κορυφή, λίγο πριν τον βρει το κακό κατά την κατάβασή του. Πρόλαβε, έτσι, να γίνει ο πρώτος Ελληνας που σκαρφαλώνει στο Μακαλού (8.463 μ.), ταυτόχρονα κι ο πρώτος Ελληνας που έχει κατακτήσει συνολικά τέσσερις διαφορετικές “οκτάρες” κορυφές- άνω των 8.000 μ. Πάντα έλεγε πως είχε πολύ φιλόδοξους στόχους στην ορειβασία, ήθελε να ανεβεί και στο Εβερεστ, αλλά δεν έβρισκε, λόγω κρίσης, χορηγό...», λέει ο ορειβάτης και φίλος του κ. Γιώργος Εξαρχος.
Ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αμφισσας όπου ανήκε ο έλληνας ορειβάτης, είχε μιλήσει μαζί του την παραμονή της αναχώρησής του για το Νεπάλ. «Τον άκουσα τότε ευδιάθετο, αισιόδοξο πως κι αυτό το ταξίδι του θα είχε αίσιο αποτέλεσμα», σημειώνει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου