Φιμώνουν τον Γκαρθόν για την έρευνα κατά του Φράνκο


από το zoomnews.gr
Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί Φράνκο στην Ισπανία μάλλον θα μείνουν καλά κρυμμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφού ο δικαστής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, τέθηκε σήμερα σε διαθεσιμότητα.
Αιτιολογία της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία ελήφθη από το Γενικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (CGPJ) της Ισπανίας, αποτελεί η δίωξη του δικαστή για κατάχρηση εξουσίας στην έρευνά του, η οποία ξεκίνησε για το 2008. Ημερομηνία δίκης δεν έχει οριστεί για τον Γκαρθόν.
Η δίωξη σε βάρος του διάσημου δικαστή είναι αποτέλεσμα προσφυγών που κατέθεσαν δύο ακροδεξιές οργανώσεις και το κόμμα των Φαλαγγιτών του Φράνκο. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη εκδήλωση συμπαράστασης υπέρ του διωχθέντος δικαστή, με τη συμμετοχή 1.000  περίπου ατόμων με τη συμμετοχή συνδικάτων, δικηγόρων και πολιτκών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τα εγκλήματα, πάντως, τα οποία διερευνούσε εμπίπτουν σε αμνηστευτικό νόμο. Σύμφωνα με τον Γκαρθόν, περίπου 100.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1936-1975).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου