Ο Ερντογάν στην Αθήνα



Με τρία αεροσκάφη φθάνει την Παρασκευή το πρωί στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν. Δέκα υπουργοί, περίπου εκατό επιχειρηματίες και πλήθος κρατικών αξιωματούχων τον συνοδεύουν σε μια επίσκεψη με πρωτοφανείς συμβολισμούς. Η Αγκυρα κάνει επίδειξη ισχύος προβάλλοντας τον δυναμισμό της δικής της οικονομίας και σπεύδοντας να εκφράσει πολιτικό οίκτο προς την κυβέρνηση Παπανδρέου που προσπαθεί να διαχειριστεί μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο.
Η μεικτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσία των δύο πρωθυπουργών αποτελεί είδηση, ανεξαρτήτως ατζέντας. Αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες στον ενεργειακό, τουριστικό, πολιτιστικό, εμπορικό τομέα, ενώ θα συσταθεί επιτροπή για την αξιολόγηση και την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας.
Επί της ουσίας: Η Αγκυρα επιμένει στην τετραμερή διάσκεψη τύπου Λουκέρνης για το Κυπριακό και δεν παραιτείται από τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Καλές προθέσεις θα εκφραστούν. Και για τη μείωση των εξοπλισμών και για την υπέρβαση των αδιεξόδων, είτε πρόκειται για τη Χάλκη είτε για την ένταση στον αέρα και τη θάλασσα του Αιγαίου.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα μεταβεί στη Θράκη, αλλά θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στο 1999. Πάνω στα ερείπια της ελληνικής οικονομίας θα επιχειρήσει να στήσει την ατμοσφαιρική διπλωματία που χτίστηκε πάνω στα συντρίμμια του Εγκέλαδου πριν από έντεκα χρόνια. Θα κερδίσει αθάνατα τηλεοπτικά πλάνα και το χειροκρότημα της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι λίγο αλλά δεν είναι και τόσο πολύ όσο φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου