Στην online καμπάνια της Greenpeace φαίνεται να υπέκυψε εν τέλει η Nestlé, η οποία και υπόσχεται τώρα να χρησιμοποιεί μόνο φιλικά στο περιβάλλον υλικά στα προϊόντα της.Στο εξής, υπόσχεται η εταιρεία, θα χρησιμοποιεί μόνο φιλικό στο περιβάλλον φοινικέλαιο στις δημοφιλείς σοκολάτες της και θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με προμηθευτές των οποίων οι ενέργειες οδηγούν σε αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, θα ζητήσει από μη κυβερνητική οργάνωση να επιβεβαιώσει την τήρηση των υποσχέσεών της, αφού ελέγξει τη λίστα των προμηθευτών της.
Οι υποσχέσεις αυτές έρχονται μετά από τρίμηνη εκστρατεία της Greenpeace, η οποία επιτέθηκε κατά των καταστροφικών για το περιβάλλον πρακτικών της Nestle μέσα από ιστοσελίδες όπως τα Facebook και YouTube. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν στο YouTube παρωδία διαφήμισης της σοκολάτας KitKat, προϊόντος της Nestle, πριν αυτή αποσυρθεί για νομικούς λόγους. Η διαφήμιση έδειχνε έναν εργαζόμενο σε γραφείο να δαγκώνει με ευχαρίστηση την KitKat του η οποία είχε μέσα ένα δάχτυλο ουρακοτάγκου.
Η εκστρατεία αυτή της Greenpeace έδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο ευάλωτες είναι οι πολυεθνικές εταιρείες σε εκστρατείες ΜΚΟ μέσω του διαδικτύου και έφερε στο προσκήνιο την οικολογική διαμάχη για το θέμα του φοινικέλαιου.
Χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους έχουν αποψιλωθεί σε χώρες όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία για τη δημιουργία των ειδικών εγκαταστάσεων παραγωγής φοινικέλαιου. Αποτέλεσμα φυλές να απομακρυνθούν από τη γη των προγόνων τους, να ενταθεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός σπάνιων ζώων όπως η τίγρης της Σουμάτρας, αλλά και οι ουρακοτάγκοι, οι οποίοι ζουν μόνο στα νησιά Βορνέο και Σουμάτρα.
Μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα «The Independent» της χρήσης του συγκριμένου συστατικού από εταιρείες όπως οι Nestle, Marks & Spencer, Cardbury και Mars, εκπρόσωποι τους έσπευσαν να υποσχεθούν ότι θα καταφύγουν στην προμήθεια του ελαίου με τέτοιον τρόπο ώστε να μην καταστρέφεται το περιβάλλον.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Η Nestle, όμως, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους όρους που επιβάλλει το αρμόδιο Roundtable on Sustainable Palm Oil όχι νωρίτερα από το 2015. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα συνεχίσει να προμηθεύεται το φοινικέλαιο από όποιους προμηθευτές επιθυμεί, κι ας καταστρέφεται έτσι το περιβάλλον.
Στις 17, λοιπόν, Μαρτίου η Greenpeace ξεκίνησε την εκστρατεία της κατά της εταιρείας, δηλώνοντας ότι διαθέτει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η φερόμενη ως προμηθεύτρια εταιρεία φοινικέλαιου της Nestle, Ινδονήσια εταιρεία Sinar Mas είναι υπεύθυνη για την αποψίλωση των τροπικών δασών. Η Nestle έσπευσε να διαψεύσει κάθε σχέση με την εταιρεία αυτή και ζήτησε από τον προμηθευτή της Cargill να εξετάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για την Greenpeace, όπως και με τους οργισμένους καταναλωτές οι οποίοι δημοσίευαν οργισμένα κείμενα στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook.
Mόνο όταν η Nestle ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, προμηθευόμενη το 18% του αποθέματος της σε φοινικέλαιο από «βιώσιμες πηγές» και υποσχόμενη ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 50% το 2015, δήλωσε ικανοποιημένη η Greenpeace.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου