Η Λατινική Αμερική στηρίζει τον Γκαρθόν


Τη στήριξή τους προς τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος αντιμετωπίζει δίωξη για «κατάχρηση εξουσίας», εξέφρασε σειρά ηγετών της Λατινικής Αμερικής που παραβρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο των χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες συναντήθηκε χθες Τετάρτη με τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, εκφράζοντας έτσι τη στήριξή του στον αξιωματούχο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους σε ξενοδοχείο στη Μαδρίτη, ο Μοράλες είπε πως στη Λατινική Αμερική ο Γκαρθόν θεωρείται "μεγάλος υπερασπιστής της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης".


Ο 54χρονος νομικός συναντήθηκε με την κεντροαριστερή πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ την Δευτέρα, στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στη Μαδρίτη. Η Κίρσνερ δήλωσε κατά τη συνάντησή τους πως ο ο Γκαρθόν "μεταμόρφωσε αυτή τη χώρα σε σημείο αναφοράς όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", όταν, τον Οκτώβριο του 1998, διέταξε τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο. Μοράλες και Κίρσνερ βρέθηκαν στην Ισπανία αυτήν την εβδομάδα για να παραστούν στη σύνοδο των χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Ο Γκαρθόν συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια, καθώς και τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες, εξωθώντας την συντηρητική ισπανική εφημερίδα ABC να κάνει ειρωνικά λόγο περί συνόδου "Λατινικής Αμερικής-Γκαρθόν".
Το σώμα που επιβλέπει τη λειτουργία του δικαστικού σώματος έθεσε τον Γκαρθόν σε διαθεσιμότητα την Παρασκευή, δύο ημέρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως ώστε ο δικαστής να περάσει από δίκη για την έρευνά του σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του. Η υπόθεση σε βάρος του Γκαρθόν άρχισε μετά την καταγγελία ακροδεξιών οργανώσεων ότι η έρευνα παραβαίνει το νόμο περί αμνηστίας του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα. Ενδεχόμενη καταδίκη του για κατάχρηση εξουσίας θα σημάνει ουσιαστικά την παύση του.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου