Από TVXS.gr
Οι παλαιστινιακές σημαίες κυμάτιζαν στον αέρα και δεκάδες άτομα φώναζαν “free free Palestine” καθώς το σκάφος Σφενδόνη έφτανε στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης για να ενώθεί με τον «Στόλο της Ελευθερίας». Τελικά, το απόγευμα της Κυριακής, ο στόλος, -ενωμένος πλέον- μπήκε στην τελική ευθεία του ταξιδιού του με προορισμό τη Γάζα. Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τις ελληνοκυπριακές Αρχές, οι οποίες τελικά δεν επέτρεψαν να επιβιβαστεί η αντιπροσωπεία ξένων βουλευτών αλλά ούτε και ο Έλληνας Βουλευτής Τ. Κουράκης. Κανένας δεν περίμενε ότι τα πρώτα ελικόπτερα που θα πετούσαν απειλητικά πάνω από το ελληνικό σκάφος θα ανήκαν στην Κύπρο – όλα τα μέλη της αποστολής περίμεναν να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς.
Μεταδίδει η Κατερίνα Κιτίδη
Όλα αυτά όμως φάνηκε να ανήκουν στο παρελθόν όταν η Σφενδόνη ενώθηκε με τα άλλα πέντε πλοία του στόλου (που σε λίγες ώρες θα γίνονταν έξι καθώς έφτανε και το επιβατικό Τσάλεντζερ-2 που είχε αντιμετωπίσει μηχανικά προβλήματα). Περνώντας δίπλα από το επιβατικό σκάφος της τουρκικής αποστολής με τους 560 επιβαίνοντες είχες την αίσθηση ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν για μεγάλες περιπέτειες. «Πως θα τους συλλάβουν όλους αυτούς;» έλεγαν γελώντας τα μέλη του «Ένα καράβι για τη Γάζα».
Λίγες ώρες αργότερα, αντιπροσωπείες από όλα τα σκάφη συγκεντρώθηκαν στο τουρκικό σκάφος για να προετοιμάσουν την τελική πορεία προς τη Γάζα. Η αποστολή θα καθυστερούσε για μια ημέρα – γεγονός που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία δεδομένων των δυσκολιών που είχαν αντιμετωπίσει τα τελευταία 24ωρα όλα τα σκάφη και κυρίως όσα αναγκάστηκαν να έρθουν σε επαφή με τις ελληνοκυπριακές αρχές.
Το κλίμα ήταν λοιπόν θετικό – σχεδόν πανηγυρικό. Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν προσφερόταν για ευφυσηχασμό. Ο καπετάνιος του Σφενδόνη όρισε αμέσως βάρδιες για να φρουρούν το σκάφος. Άνδρες και γυναίκες με φακούς στα χέρι πραγματοποιούσαν ελέγχους γύρω από τη Σφενδόνη ενώ άλλοι παρακολουθούσαν το ραντάρ του σκάφους για απρόσκλητους νυχτερινούς «επισκέπτες».
Το πρωί μας βρήκε όλους ήσυχους - αν και ελαφρώς κουρασμένους. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής, ο στόλος μπήκε στην τελική ευθεία με προορισμό τη Γάζα. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέσα στο τουρκικό επιβατικό πλοίο Mavi Marmara μέλη της γερμανικής αποστολής, στην οποία συμμετέχουν και μέλη του κόμματος Die Linke, δήλωσαν ότι το σκάφος Challenger 2 αναγκάστηκε να πάει στην Αμμόχωστο λόγω τεχνικού προβλήματος. Οι τουρκοκυπριακές αρχές δεν ήθελαν να συνεργαστούν, αλλά τελικά συνεργάστηκαν ύστερα από παρέμβαση του Γερμανού πρέσβη και της τουρκικής κυβέρνησης.
«Ο "Στόλος της Ελευθερίας", παρά τις δυσκολίες, θα φτάσει στη Γάζα»
Με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος επρόκειτο μαζί με δεκάδες άλλα μέλη Κοινοβουλίων της Ευρώπης και άλλων χωρών, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων, να επιβιβαστεί στο Ελληνικό πλοίο «Σφενδόνη», εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των κυπριακών αρχών να τους απαγορεύσει την επιβίβαση στο πλοίο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής, «υπενθυμίζεται ότι η Ισραηλινή Κυβέρνηση επιβάλλει, παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, ένα απάνθρωπο εμπάργκο κατά του 1,5 εκ. Παλαιστινίων, άμαχου πληθυσμού στην πλειοψηφία του, με 60% παιδιά, εδώ και δυόμισι χρόνια. Η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» αποσκοπεί στην άρση αυτού του εμπάργκο, στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτή τη μαρτυρική περιοχή».
«Λυπάμαι πραγματικά που η Κυπριακή Κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να πάρει αυτή την απόφαση απαγόρευσης. Ως Έλληνας πολίτης και Βουλευτής οφείλω να σεβαστώ, ακόμη και αν δεν συμμερίζομαι, τις επιλογές των κυβερνώντων της αδελφής χώρας, η οποία όντως αγωνίζεται για την επικράτησή της υπό δύσκολες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία για την άρση του εμπάργκο, που επιβάλλεται στο λαό της Γάζας» καταλήγει ο κ. Βουδούρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου