Γονίδια υπεύθυνα για την αντοχή στα μεγάλα υψόμετρα


από τo enet.gr
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιούτα (Utah) βρήκαν 10 γονίδια τα οποία βοηθούν τους Θιβετιανούς να ζουν άνετα σε υψόμετρα όπου άλλοι αρρωσταίνουν.
Δύο από τα γονίδιά τους συνδέονται με την αιμογλομπίνη, ουσία στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία σοβαρών μορφών ασθενειών που σχετίζονται με την ανεπαρκή πρόσληψη οξυγόνου.
Αρκετοί ορειβάτες νοσούν από την υψομετρική αλλαγή, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη νόσο των δυτών, γεγονός που μπορεί να επιφέρει βλάβες στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο.
Ωστόσο όπως απεδείχθη γηγενείς κάτοικοι του Θιβέτ έχουν ανοσία στα μεγάλα υψόμετρα και ο οργανισμός τους δεν επιβαρύνεται.
Τα γονίδια των Θιβετιανών υποστηρίζουν οι επιστήμονες προσαρμόστηκαν στα μεγάλα υψόμετρα κατά τη διάρκεια χιλιάδων χρόνων, πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν συνέβη το ίδιο και με τους κατοίκους των Άνδεων.
Στην έρευνα ελήφθησαν δείγματα αίματος από 75 κατοίκους χωριών στο Θιβέτ, οι οποίοι ζούσαν σε υψόμετρο 4,500 μέτρων. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Qinghai της Κίνας και συνέκριναν δείγματα αίματος με πληθυσμούς από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου