«το μεγαλύτερο ελληνικό νοσοκομείο εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της χώρας».

 tvxs.gr

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, στο οποίο ο αρθρογράφος Michael Thumann υπό τον τίτλο «Το άρρωστο σπίτι» (σ.σ. λογοπαίγνιο με το ‘Krankenhaus’, που σημαίνει νοσοκομείο) και υπότιτλο «Τέσσερις χειρουργικές κλινικές, τέσσερις παθολογικές, δύο καρδιολογικές» αναφέρει πως «το μεγαλύτερο ελληνικό νοσοκομείο εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της χώρας».

Ο Thumann παρατηρεί ότι ως κατασκευή ο «Ευαγγελισμός» είναι ένα δαιδαλώδες κτίριο, στο οποίο χάνεσαι «χωρίς πυξίδα». Ένας από τους γιατρούς του εξηγεί ότι εκεί στεγάζονται 4 χειρουργικές, 2 καρδιολογικές, 2 ακτινολογικές κ.ά. κλινικές, καθεμιά με τον δικό της διευθυντή και τις δικές της αρμοδιότητες:
«Όπως είναι το νοσοκομείο, έτσι είναι και ολόκληρη η χώρα. Επί δεκαετίες οι Έλληνες πολιτικοί κατακερμάτιζαν τις Υπηρεσίες, εξατομίκευαν διοικήσεις, για να μπορούν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ‘παρατρεχάμενους’ διευθυντές. ‘Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια’, λέει ένας γιατρός».
Ο Thumann αναφέρεται εν συντομία στην ιστορία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που κατά την άποψή του είναι αντιπροσωπευτικό του ελληνικού κράτους, «του κράτους που αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Από τι πάσχει όμως το νοσοκομείο και ποια θεραπεία ενδείκνυται γι’ αυτό και κατ’ επέκταση για το ελληνικό κράτος, αναρωτιέται ο ανταποκριτής.
Ο διευθυντής μιας από τις καρδιολογικές κλινικές, Ηλίας Σιώρας, παραπονείται ότι η ανανέωση των ιατρικών μηχανημάτων καθυστερεί δέκα χρόνια σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές και δηλώνει «εξοργισμένος με το σύστημα», που συσσώρευσε τεράστια χρέη (μόνο στον «Ευαγγελισμό» τα χρέη ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ), γιατί χρόνια τώρα αγοράζονται μηχανήματα και φάρμακα φοβερά υπερτιμημένα.
Όπως γράφει ο Τύπος, ακόμα και γιατροί συμμετείχαν στο κύκλωμα των υπερτιμολογήσεων και θησαύρισαν από αυτές.
Ο Σιώρας καταγγέλλει επίσης ότι το ιατρικό προσωπικό μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά παραδόξως το κόστος μισθοδοσίας αυξήθηκε, κυρίως λόγω των επιδομάτων, που η νέα κυβέρνηση έκοψε ή θα κόψει.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Θεοδώρου δηλώνει ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης, παρόλο που κατά τις εφημερίες μένουν ακόμα και 1200 άνθρωποι όρθιοι.
Στο ερώτημα πώς θα μειωθούν τα χρέη του νοσοκομείου, ο Θεοδώρου απαντά: με διαγωνισμούς για την προμήθεια μηχανημάτων, φαρμάκων και ειδών διατροφής. Επίσης, με αυστηρό έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών και μεγαλύτερη υπευθυνότητα των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών. Αλλά και με ένα νέο σύστημα Η/Υ, που θα καταγράφει όλα τα έσοδα και έξοδα.
Κατά τον Thumann:
«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες. Πριν λίγες ημέρες μια Υπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή ο σύζυγός της χρόνια τώρα εξαπατούσε την εφορία.
Η κυβέρνηση διαθέτει κατάλογο 151 γιατρών από το Κολωνάκι, ορισμένοι εκ των οποίων δήλωναν εισόδημα 300 ευρώ. 300 ευρώ το μήνα κοστίζει βέβαια στο Κολωνάκι μόνο το γκαράζ. Έχουν εκτεθεί γιατροί, που ‘λαδώνονταν’ από ασθενείς και ομίλους επιχειρήσεων.
Όπως λέει ο διοικητής Θεοδώρου: ‘Έχω τα αυτιά και τα μάτια μου ανοιχτά. Αν χρειαστεί, θα πάω τέτοιους γιατρούς στα δικαστήρια’. Τα πράγματα σοβαρεύουν στην Ελλάδα».
Ένας νοσηλευτής στην καρδιολογική κλινική, ο Δημήτρης Πιστόλας, παραπονείται για το παρατεταμένο ωράριο ελλείψει προσωπικού και αναφέρεται στα θέματα που τον απασχολούν και ως μέλος του συνδικάτου νοσηλευτών: χαμηλοί μισθοί, όλο και περισσότερες νέες αρμοδιότητες, όχι πρόωρη σύνταξη, ελλιπής κοινωνική ασφάλιση, κακή εκπαίδευση.
Ο ίδιος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στις αρχές Μαϊου, όταν οι διαδηλωτές έριξαν μολότοφ εναντίον τράπεζας, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τα γεγονότα συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Πάντως, οι διαδηλώσεις είναι σωστές, λέει ο Πιστόλας, γιατί η διαμαρτυρία αφορά στην εικόνα του δήθεν τεμπέλη Έλληνα, στο ρόλο των ΜΜΕ, πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων, που συνέβαλαν στην άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Μια άλλη νοσοκόμα όμως λέει ότι οι εικόνες των επεισοδίων αμαύρωσαν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα 170.000 τουρίστες να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους.
Στη νευροχειρουργική κλινική με διευθυντή τον Δαμιανό Σακά, που πρόσφατα ‘υμνήθηκε’ από ένα περιοδικό σαν «μικρός θεός», ο κόσμος σχηματίζει ουρές.
Όπως λέει ο νευροχειρουργός, το έργο του υποστηρίζεται από ιδιωτικά ιδρύματα, ενώ οργίζεται με την παθητική στάση ορισμένων συναδέλφων του, που πιστεύουν ότι στην ανάγκη θα σπεύσει σε βοήθεια ένας από μηχανής θεός.
Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται ως εξής:
«Για τους Έλληνες το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας ύψους 110 δις. ευρώ ήταν το τελευταίο βοήθημα από το εξωτερικό. Τώρα όλα εξαρτώνται από τους ίδιους. Ο Σακάς εύχεται να υπάρξει αυστηρή και ακριβής διαχείριση, ηλεκτρονικός έλεγχος, άνοιγμα του κρατικού νοσοκομείου σε ιδιώτες ασθενείς. Θεωρεί πληγή τον κατακερματισμό του νοσοκομείου σε πολλές μικρές κλινικές και προτείνει ως θεραπεία τη συνένωση κλινικών...
Ο νευροχειρουργός μιλά σαν απεσταλμένος του ΔΝΤ. Κατέχει όμως και την ορολογία του αρχαίου ελληνικού δράματος: ‘Η Ελλάδα είναι κάτι σαν τη μνήμη της Ευρώπης. Εδώ είναι η γενέτειρα της ηπείρου, το αρχείο του παλαιού κόσμου και τώρα πια και το θερμοκήπιο της ευρωπαϊκής κρίσης. Πρέπει να τα καταφέρουμε – για μας τους ίδιους και για ολόκληρη την Ευρώπη!’»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου