ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Μηχανότρατες «αλέθουν» δελφίνια και φώκιες

Πολλές δεκάδες σπάνια και απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες «δολοφονήθηκαν» τον τελευταίο χρόνο από ανθρώπινο χέρι. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφηκαν 12 θανατώσεις φωκιών Μonachus monachus- από τις συνολικά 250 που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και στα τουρκικά παράλια. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν πέντε σκοτωμένα δελφίνια: τρία στη Σάμο, ένα στις ακτές της Χαλκιδικής και άλλο ένα στη Μαγνησία. Τα τέσσερα από αυτά βρέθηκαν με κομμένη την ουρά και μαχαιρωμένα στην κοιλιά- συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθισητων ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές με στόχο τη συγκάλυψη του εγκλήματος.
«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή για το κατά πόσον θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτά τα σπάνια είδη» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» κ. Θ. Τσιμπίδης . Σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση- και ορισμένες εποχές ακόμη και σε καθημερινή βάση- οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους», οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, καταγράφουν νεκρά δελφίνια, χελώνες και φώκιες, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν βρει τον θάνατο από ανθρώπινο χέρι.


Οι εκβρασμοί θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.
Αποτελούσε ανέκαθεν μια φυσιολογική διαδικασία η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά ή ακόμη και φυσικά αίτια. Τελευταία όμως η κατάσταση έχει αλλάξει. «Τα περισσότερα από τα ζώα που εκβράζονται νεκρά στις ελληνικές ακτές έχουν εμφανή σημάδια από ηθελημένη θανάτωση, ενώ λιγότερα είναι αυτά που πεθαίνουν από ασθένειες ή από τη ρύπανση των θαλασσών» επισημαίνει η συντονίστρια Επιστημονικής Ερευνας και Δράσεων Προστασίας του «Αρχιπελάγους», υδροβιολόγος κυρία Αναστασία Μήλιου.

Οι ηθελημένες θανατώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, συμπίπτουν με τη δραστηριοποίηση στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) απ΄ όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κτλ.). «Οι μηχανότρατες, εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα την εποχή της αναπαραγωγής τους, καθώς και σπάνιας σημασίας θαλάσσια οικοσυστήματα» τονίζει ο κ. Τσιμπίδης.


Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.

Οι αλιευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται αντιβαίνουν υποχρεώσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ελπιδοφόρες εμφανίζονται οι εξαγγελίες της νέας επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη , η οποία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτραπούν περαιτέρω παρεκκλίσεις από το Κοινοτικό Δίκαιο, η εφαρμογή του οποίου θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών θαλασσών.

Για κάθε θαλάσσιο θηλαστικό ή χελώνα που βρίσκεται εκβρασμένο υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται. «Με αυτό το δεδομένο, εύλογα συμπεραίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συνέχιση αυτής της πρακτικής διαταράσσει σημαντικά τις ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απειλεί με εξαφάνιση σπάνια είδη και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας, δυσφημώντας ταυτόχρονα το σύνολο των ελλήνων αλιέων» αναφέρει η κυρία Μήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου