Την έντονη ανησυχία του ότι η δίκη της Άμφισσας για το φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Ιουνίου και ο Κορκονέας θα αφεθεί ελεύθερος λόγω της συμπλήρωσης 18μηνου, εκφράζει στη FREE SUNDAY ο καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαντώνης, ο οποίος πριν λίγο καιρό παραιτήθηκε απο την υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής. Ο γνωστός ποινικολόγος αφήνει αιχμές για την πρόεδρο του δικαστηρίου, μιλώντας για αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό όπως λέει ότι η πρόεδρος δικάζει κατά κανόνα «απο μισό έως ενάμιση –δύο μάρτυρες την ημέρα» ! Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τους λόγους που σας έκαναν να παραιτηθείτε στη δίκη Γρηγορόπουλου από την υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής?
- Στη συνεδρίαση του δικαστηρίου στην Άμφισσα, προ δεκαπέντε περίπου ημερών, επιβεβαιώθηκε η πολύ μεγάλη και έντονη ανησυχία μου, ότι στις 6 Ιουνίου, ένα μήνα περίπου από σήμερα, ο Κορκονέας κατηγορούμενος για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, θα αφεθεί ελεύθερος, λόγω της συμπλήρωσης 18μήνου από τη σύλληψή του. Αν δεν έχει εκδοθεί έως τότε η απόφαση.
Μα αυτό το ενδεχόμενο ισχύει για κάθε κατηγορούμενο!
- Ναι, αλλά μισό αιώνα ως τώρα, που κάθομαι στα έδρανα του υπερασπιστή στα ποινικά δικαστήρια, για πρώτη φορά άκουσα πρόεδρο δικαστηρίου, από τον οποίον εξαρτάται ο ρυθμός εκδίκασης, να δικάζει δολοφονία τέτοιας ολκής και να δηλώνει από την έδρα, ότι «το δικαστήριο δεν λειτουργεί υπό το φόβο του 18μήνου, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη». Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δίκαιη τιμωρία είναι αποτέλεσμα δίκαιης δίκης». Διερωτώμαι, αν ο ρυθμός της δίκης που ανέχεται η κ. πρόεδρος της δίνει το δικαίωμα, σε περίπτωση αναγκαστικής αποφυλάκισης των κατηγορουμένων και κυρίως του Κορκονέα, να μιλάει για δίκαιη δίκη!
Πώς σχολιάζετε εσείς την δήλωση αυτή?
- Διερωτώμαι αν ένας προεδρεύων τέτοιου δικαστηρίου, που δεν καταφέρνει παρά να ολοκληρώσει, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας, μόνο την εξέταση… «μισού» μάρτυρα, όπως λόγουχάρη συνέβη στη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε και τη δήλωση η συγκεκριμένη πρόεδρος, δηλ. που δικάζει κατά κανόνα από «μισό» έως «ενάμιση» - δύο μάρτυρες την ημέρα, μπορεί να εμφανίζεται τόσο αδιάφορος στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος ο δράστης ενός φόνου, όπως ο Κορκονέας, όπως κατηγορείται. Η δικονομική «αρχή της ταχείας διεξαγωγής της δίκης», όπως πηγάζει από την Διεθνή Σύμβαση «για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα» (άρθρο 14 παράγρ. 3 στ’ γ), εγγυάται την εκδίκαση «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Μία αρχή που διασφαλίζει το συμφέρον της ολότητος, αλλά και του κατηγορουμένου επίσης. Εκείνου όμως του κατηγορουμένου που δεν έχει θέσει ως επιδίωξή του την παρέλκυση της δίκης, με την εξέταση κάθε μάρτυρα επί ώρες, με την ανοχή δυστυχώς της προέδρου. Διότι ο συνήγορος τη δουλεία του κάνει. Αν η πρόεδρος του ΜΟΔ Άμφισσας πιστεύει ότι κάνει «δίκαιη δίκη» με τον τρόπο που αφήνει την υπόθεση να εξελιχθεί, τότε κάνει απλούστατα -και βέβαια κατά την προσωπική μου γνώμη - λάθος.
Πως νομίζετε ότι πρέπει να αντιδράσει η πολιτική αγωγή στην παρέλκυση της δίκης?
- Γνωρίζω ίσως περισσότερο από τον οποιοδήποτε συνάδελφο, διότι έχω πολλαπλή προσωπική πείρα, ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι υποδειγματικός υπερασπιστής. Δεν εξαρτάται όμως από αυτόν, αλλά αποκλειστικά από την πρόεδρο του δικαστηρίου, με επίκουρο τον εισαγγελέα, η ομαλή διεξαγωγή της δίκης, «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Η πολιτική αγωγή μπροστά στη προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του μικρού Αλέξανδρου, λογουχάρη, από την υπεράσπιση, έχει καθήκον να διαμαρτυρηθεί. Αλλά αυτό δεν βλάπτει την υπεράσπιση Κορκονέα, γιατί έτσι δημιουργείται μοιραίως «επεισόδιο», με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της δίκης. Με την πρόεδρο του δικαστηρίου, στην ανοχή της οποίας οφείλοντο, τουλάχιστον επί των ημερών μου, τα « επεισόδια», να παρατηρεί από την έδρα, απευθυνόμενη στους συνηγόρους, ότι «μετέτρεψαν το δικαστήριο σε αρένα και πεδίο προσωπικών αντεγκλήσεων». Η πρόεδρος όμως είναι εκείνη που οφείλει, με όπλο την ακριβή εφαρμογή της δικονομίας, να απαγορεύει ερωτήσεις των συνηγόρων, που δεν επιτρέπονται από το πνεύμα και το γράμμα της δικονομίας.
Τι άλλο υπηγόρευσε την παραίτηση σας?
Στη φαρέτρα της υπεράσπισης Κορκονέα- όπως και παραπάνω τόνισα- ενδημεί η κατασυκοφάντηση του 15χρονου αγοριού, περίπου σαν προσπάθεια να εμφανιστεί, ως «χούλιγκαν», ως περιφερόμενος από σχολείου σε σχολείο, ως συναγελαζόμενος με «αντιεξουσιαστές» και τελευταία αναφανδόν ως «αναρχικός». Το γεγονός αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου της υπεράσπισης να αποδείξει ότι η πληθώρα των αυτοπτών μαρτύρων ήταν περίπου « στημένη» από… «συνήγορο» της πολιτικής αγωγής! Ώστε να ακολουθήσει και το αίτημα να επανεξεταστούν. Επιβοηθητική του μόνιμου αυτού ισχυρισμού του συνηγόρου υπεράσπισης ήταν η αποδοχή από το δικαστήριο αιτήματός του, να μην απομακρυνθεί από την αίθουσα, μετά την εξέτασή της, γνήσια αυτόπτης μάρτυρας, χωρίς ικανοποιητική αιτιολογία, πάντοτε σύμφωνα με τη γνώμη μου.
Με όλα τα παραπάνω φοβάμαι ότι επιδιώκεται πάντοτε ο ίδιος σκοπός. Να φτάσουμε στην ποθητή ημερομηνία της συμπλήρωσης του 18μήνου, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση και ανησυχώ πάρα πολύ!
Προειδοποιώ, κατά το μέτρο των δυνάμεών μου, την αξιότιμη κυρία πρόεδρο, ότι πολλά «όπλα» κρύβουν στη φαρέτρα τους πεπειραμένοι υπερασπιστές και τα χρησιμοποιούν κατά προτίμηση τις τελευταίες δυο – τρεις ημέρες της λήξης του 18μήνου!
Μια άλλη πονεμένη ιστορία της διαδικασίας που συνέβαλε στην παραίτησή μου αποφασιστικά είναι η εξέταση στο ακροατήριο της κλασικής ψευδομάρτυρος Άντας Σορβατζιώτη, της «άγνωστης» γυναίκας η οποία κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, καθοδήγησε από…κινητού τηλεφώνου τον Αστυνομικό Δήμο Κουζέλη να σημειώσει ακριβώς το σημείο που έπεσε ο Αλέξης, που όμως ήταν διαφορετικό από εκείνο που επεσήμαναν οι πραγματογνώμονες. Η κατάθεσή της ήταν τέτοια, που δυστυχώς όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα αντελήφθησαν ότι επρόκειτο περί ψευδόρκου. Και όμως της επετράπη να απομακρυνθεί από το ακροατήριο, παρά το αντίθετο αίτημα της πολιτικής αγωγής.
Να ένα δείγμα της απίστευτης κατάθεσής της.
Ήταν – μας είπε- στο δωμάτιό της από όπου έβλεπε τον τόπο που έγινε ο φόνος. Άκουσε ένα…«αχ », πήγε στο παράθυρο και είδε το θύμα, που… είχε αρχίσει να πέφτει!! Δεν πρόλαβε όμως να…ολοκληρώσει την πτώση του μέχρι το έδαφος και η κυρία μάρτυς εγκατέλειψε το παράθυρο, γιατί χτύπησε το τηλέφωνο. Και άρα δεν είδε το θύμα να ολοκληρώνει την πτώση του!!
Στο σημείο αυτό βέβαια που έφτασε, αναγκάστηκε να συνομολογήσει ότι δεν κατάλαβε ότι το παιδί που έπεφτε νεκρό ήταν ο…Γρηγορόπουλος! Προς τι λοιπόν όλο αυτό το θέατρο της εξέτασης της?
Η γυναίκα αυτή ήταν υποτίθεται άγνωστη στον αστυνόμο Κουζέλη, τον οποίο είχε συναντήσει μια φορά πριν 3 χρόνια, τον αποκαλούσε όμως « Δήμο». Και αυτός την ανταποκαλούσε « Άντα».
Δυστυχώς η πρόεδρος απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής να κρατηθεί η μάρτυς ως ύποπτη ψευδορκίας. Πήρε την απόφαση μόνη της, όπως με πληροφόρησαν, προκαλώντας την πολιτική αγωγή, αν είχε αντίρρηση, να απευθυνθεί στο δικαστήριο, όπως είχε δικαίωμα.
Μετράγαμε με τον συνυπερασπιστή μου Μυλωνόπουλο, όχι τις ημέρες, αλλά και τις ώρες που περνούσαν, και δεν αποτολμήσαμε τέτοιο αίτημα, που θα είχε ως αποτέλεσμα να ξαναγίνει η δίκη από την αρχή.
Ποια είναι η αλήθεια?
Βεβαίως και υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματικός που υπηρετούσε ή είχε υπηρετήσει στο Ε’ ΑΤ Κυψέλης και έχει σήμερα συνταξιοδοτηθεί, τον οποίον εγνώριζε και συναναστρέφετο η κυρία Άντα. Δεν έχω όμως αντιληφθεί μέχρι σήμερα, γιατί απεκρύβη το όνομά του από την Σορβατζιώτη και τους δύο αστυνομικούς.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος να κρατηθεί η ψευδομάρτυς και την αποδοχή του αιτήματος της υπεράσπισης από το δικαστήριο να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον της αυτόπτου μάρτυρος, θεώρησα ότι η παρουσία μου στην Άμφισσα ήταν περίπου περιττή.
Θα επανέλθω στο φύλλο σας για πράγματα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα σχετικά με τη δίκη. Εύχομαι ωστόσο κάποιος αρμόδιος να εξηγήσει, στην ομολογουμένως ευγενική και συμπαθέστατη κυρία πρόεδρο του δικαστηρίου της Άμφισσας, ότι η μη επιστράτευση όλων των δυνάμεών της για τη μη συμπλήρωση 18μήνου, ένα ολόκληρο περίπου μήνα πριν την αποφυλάκιση ενός δράστη κατηγορούμενου για φόνο, όπως ο Κορκονέας, ύστερα από τέτοια ροή δίκης, που εξαρτάται από την ίδια, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό δίκαιης δίκης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου