Απειλείται η ζωή στον πλανήτη από την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας
από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Τα συστήματα που στηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη, από τα δάση του Αμαζονίου ως και τους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο κατάρρευσης εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, υποστηρίζει μια νέα μελέτη σχετική με την παγκόσμια βιοποικιλότητα.
Η τρίτη έκδοση του Global Biodiversity Outlook επιβεβαιώνει πως ο κόσμος δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, να μειώσει δηλαδή μέχρι του 2010 την ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται οι ποικιλίες της ζωής.
Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, προειδοποίησε πως θα υπάρξει "σημαντική μείωση πολλών ουσιαστικών υπηρεσιών στις ανθρώπινες κοινωνίες καθώς πλησιάζουμε σε "οριακά σημεία" όπου τα οικοσυστήματα περνούν σε άλλη λιγότερο παραγωγική κατάσταση από την οποία είναι πολύ δύσκολο ακόμα και αδύνατον να επανέλθουν.
Το πρόγραμμα αυτό που ελέγχει την εφαρμογή της Σύμβασης για την Βιολογική Ποικιλότητα αναφέρει συγκεκριμένα παράδειγμα όπως αυτό μεγάλων περιοχών του Αμαζονίου που "πεθαίνουν" εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης και των πυρκαγιών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν της παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες, τις τοπικές βροχοπτώσεις και προκαλούν την εξαφάνιση πολλών ειδών.
Τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων καταρρέουν εξαιτίας της οξέωσης των ωκεανών, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης, με αποτέλεσμα να απειλούνται εκατομμύρια είδη που ζουν στους υφάλους αυτούς.
Η δημοσιοποίηση του τρίτου Global Biodiversity Outlook έχει στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες των ειδικών τη χρονιά αυτή που έχει οριστεί ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. Οι εισηγητές καλούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια νέα δημιουργική προσέγγιση ώστε να σταματήσει η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας, τονίζοντας πως αποτελεσματικά και συντονισμένα μέτρα μπορούν να σώσουν το περιβάλλον.
Το Outlook βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες, κυβερνητικές έρευνες και μια ευρεία μελέτη για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την βιοποικιλότητα.
"Πολλές οικονομίες παραμένουν τυφλές στην τεράστια αξία της ποικιλότητας των ζώων, των φυτών και άλλων μορφών ζωής και το ρόλο τους στα υγιή και λειτουργικά οικοσυστήματα", επισημαίνει ο Ασίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.
"Η ανθρωπότητα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρουμε και χωρίς βιοποικιλότητα ή ότι αυτή παίζει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, σε αυτόν τον κόσμο των 6,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια", κατέληξε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου