Οι πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού


Επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη για να περιορίσουν τις εστίες φωτιάς στον Κάλαμο. Δύο μέτωπα φωτιάς μαίνονται στο κομμάτι μεταξύ Βαρνάβα και Καπανδριτίου -όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί- και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να ελέγξουν τις φλόγες πριν πέσει το σκοτάδι και σταματήσουν να επιχειρούν τα αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κάλαμο έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα στην περιοχή του Μικροχωρίου απειλώντας Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί.


Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, έξι πεζοπόρα τμήματα, 14 υδροφόρες των δήμων, ενώ συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας μαζί με εθελοντές και κατοίκους της περιοχής.

Η πυρκαγιά έχει περάσει από αυλές σπιτιών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική ζημιές. Δεν υπήρξε, επίσης, θέμα εκκένωσης της κατασκήνωσης στο Βαρνάβα.

Υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς στο κομμάτι μεταξύ Βαρνάβα και Καπανδριτίου από τη θάλασσα μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ελέγξουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα και καθηλωθούν τα ενάερια μέσα. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι η ένταση του ανέμου στην περιοχή έχει μειωθεί.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέλιος Στεφανίδης που πετάει συνεχώς πάνω από τη φωτιά με ελικόπτερο, ενώ στι κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Πρόσκαιρη αναζωπύρωση παρουσίασε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Λαύριο, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τη θέσουν και πάλι υπό έλεγχο. Δύο κατοικίες υπέστησαν ζημιές, ενώ απειλήθηκαν σπίτια στον οικισμό «Πασάς».

Περισσότερες από 50 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς και την Κυριακή σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τον υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν η Αττική και η νότια Εύβοια. Η ΕΜΥ προβλέπει για την περιοχή της Αττικής ισχυρούς ανέμους έως και 7 μποφόρ. Υψηλός κίνδυνος και για την ανατολική Στερεά, βόρεια Εύβοια, βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και σε όλη την Κρήτη εκτός από το νομό Χανίων.


  • Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη θέση Κεφαλονέρι του δήμου Οινούντος στη Λακωνία.
  • Φωτιά, που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο, ξέσπασε και στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στα όρια των νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας, στον Άγιο Νίκωνα Μάνης, σε αγροτική και δασική έκταση. Στο μέτωπο επιχειρούν δύο αεροπλάνα.
  • Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά την εκδήλωσή της το απόγευμα φωτιά σε περιοχή με ξερά χόρτα κοντά στο ΚΤΕΟ Αναβύσου. Η λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου είναι ανοιχτή στην κυκλοφορία.
  •  
  • ΠΗΓΗ in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου