Δικαίωμα στη θάλασσα...


Aπό enet.gr

Μια εξαιρετικά πρωτοποριακή διάταξη που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία/χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου να εισέρχονται χωρίς καμιά βοήθεια στην θάλασσα και με τον εξοπλισμό τους να παραμένει άθικτος, δημιούργησε το εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του τμήματος μηχανολόγων και αεροναυπηγών μηχανικών πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως αποδεικνύεται, στην χώρα τούτη όταν υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέουν και διεκδικούν, τα καλά μυαλά που θα κάνουν πράξη τις ιδέες με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο περισσεύουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση την σπίθα άναψε ο Γεράσιμος Φεσσιάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του πατραϊκού αναπηρικού κινήματος, ζεσταίνοντας αρχικά μ’ αυτήν το νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλο που έθεσε υπό την χρηματοδοτική αιγίδα της νομαρχίας την μελέτη και κατασκευή της πρωτοποριακής διάταξης. Την σκυτάλη κατόπιν παρέλαβε ο διευθυντής του εργαστηρίου τεχνικής μηχανικής καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, αναλαμβάνοντας επιστημονικός υπεύθυνος του έργου. Την κυρίως δουλειά, δηλαδή την δημιουργία της πρωτοποριακής διάταξης, έφεραν σε πέρας δυό εκλεκτά νέα μυαλά, οι Γιώργος Σωτηριάδης και Ιγνάτιος Φωτίου, δουλεύοντας αδιάκοπα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού τους. “Νιώθω κάτι παραπάνω από περήφανος” η φράση από ψυχής του δεύτερου μετά την ολοκλήρωση της πρωτοποριακής διάταξης μιλάει από μόνη της. Οι νέοι επιστήμονες στα πρώτα βήματά τους, εμπνέονται στο έπακρο από την δυνατότητα έμπρακτης προσφοράς όταν αυτή ανεμπόδιστα τους παρέχεται. Και στο έπακρο ανταποδίδουν. 
Με πολύ απλά λόγια, η ουσία της διάταξης, αυτό που την καθιστά εκ του αποτελέσματος καινοτόμα, είναι ότι δίνει την δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας άλλου ατόμου. Διασφαλίζει την πραγματική αυτονομία πρόσβασης στο υγρό στοιχείο. Περιγραφικά επεξηγώντας, η διάταξη περιλαμβάνει ένα κάθισμα με δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή. Για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η διάταξη μπορεί να αποσυναρμολογείται και να επανασυναρμολογείται, η δε στήριξή της επί του εδάφους δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Και μία επιπρόσθετη κρίσιμη λεπτομέρεια : Στο σημείο τοποθέτησης της διάταξης – τύπου ράμπας όταν εγκατασταθεί, δεν απαιτούνται παρεμβάσεις .
Σε ότι αφορά την λειτουργία της διάταξης : Ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στη διάταξη από την πλευρά της ξηράς και τέλος αυτής το σημείο όπου καταλήγει μέσα στην θάλασσα. Στην αρχή της διαδρομής πηγαίνει ο χρήστης μόνος του με την βοήθεια του αμαξιδίου του. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης. Και μιά επιπρόσθετη κρίσιμη λεπτομέρεια : Στο σημείο τοποθέτησης δεν απαιτούνται παρεμβάσεις, ο χαρακτήρας της διάταξης είναι μη μόνιμος τύπου ράμπας όταν αυτή εγκατασταθεί. 
Ήδη σε παραλίες της Αχαΐας, κάμποσοι άνθρωποι με αναπηρία έχουν απολαύσει τις δυνατότητες που η νέα πρωτοποριακή διάταξη προσφέρει. Τα τηλεχειριστήρια προσφέρονται δωρεάν σε όσους τα ζητήσουν από τη Νομαρχία Αχαΐας. Και ποιά τα συναισθήματα από την χρήση; Ο Γ. Φεσσιάν από τον οποίον ζητήσαμε εμπεριστατωμένη/αναλυτική απάντηση, δήλωσε τόσο συγκινημένος και δικαιωμένος, που με τα λόγια δεν του ήταν δυνατόν να το αποδώσει. Έτσι συνήθως συμβαίνει όταν τα συναισθήματα είναι εξ΄ολοκλήρου αληθινά. Καταλύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου