Κόβουν θεραπεία για το AIDS λόγω κρίσης


Βιέννη, Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το AIDS: Οι διεθνείς δωρητές αγνοούν τις επιστημονικές αποδείξεις για τα πλεονεκτήματα της ένταξης στη θεραπεία νωρίτερα και σε πιο εκτεταμένη μορφή, προκειμένου να επιτύχουν βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους, εις βάρος 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάζονται θεραπεία, τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το AIDS την προηγούμενη Δευτέρα. «Σήμερα οι διεθνείς δωρητές αναμένουν από τους γιατρούς να ενημερώσουν τους ασθενείς τους να επιστρέψουν στη θεραπεία όταν πλέον βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου» δήλωσε ο Δρ. Έρικ Γκέμερε (Dr. Eric Goemaere) ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ στη Νότια Αφρική. «Αυτή είναι κακή ιατρική πρακτική. Ως γιατρός θα προτιμούσα να δίνω σε έναν ασθενή φάρμακα σήμερα και να τον στέλνω σπίτι του, παρά να καθυστερώ τη θεραπεία και να τον βλέπω σε έξι μήνες στο νοσοκομείο με περίπλοκη φυματίωση.»
Με βάση τα στοιχεία από το πρόγραμμά της στη Νοτιοαφρικανική χώρα του Λεσότο, οι ΓΧΣ παρουσίασαν τα τελευταία στοιχεία στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το AIDS που αποδεικνύουν πως η ένταξη στη θεραπεία νωρίτερα μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσοκομειακής περίθαλψης των ασθενών HIV περισσότερο από 60%.
Αλλά αυτή η έρευνα έχει αγνοηθεί από τους διεθνείς δωρητές, ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες- την κύρια δωρήτρια χώρα για την αντιμετώπιση του HIV- η οποία συμβουλεύει τώρα τις χώρες να περιορίσουν τη θεραπεία για όσους βρίσκονται σε πιο προχωρημένα στάδια της ασθένειας HIV.
Εκτός από τα ιατρικά και οικονομικά οφέλη της ένταξης στη θεραπεία νωρίτερα, οι μελέτες δείχνουν επίσης πως η ευρύτερη πρόσβαση στη θεραπεία σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της μόλυνσης με τον ιό HIV.
Παρά τις αποδείξεις αυτές υπάρχει μια γενική τάση για υπαναχώρηση από τη χρηματοδότηση για το HIV που συνεπάγεται την καθυστέρηση της θεραπείας, την αναβολή της ή ακόμη και την άρνηση. Το Παγκόσμιο Ταμείο (Global Fund)- ο κυριότερος παγκόσμιος μηχανισμός χρηματοδότησης για την περίθαλψη ανθρώπων με HIV- αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κενό στη χρηματοδότηση. Οι ΗΠΑ προτείνουν ταυτόχρονα τη συνέχιση της μη αυξανόμενης χρηματοδότησης του Επείγοντος Προγράμματος του Προέδρου (της χώρας) για την αντιμετώπιση του AIDS (PEPFAR) και τη μείωση της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Ταμείο. Μόλις αυτή την εβδομάδα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο για να περιοριστεί η συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ταμείο κατά τρεις φορές. Η Αυστρία, χώρα που φιλοξενεί φέτος την Παγκόσμια Διάσκεψη για το AIDS, δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα δολάριο στο Ταμείο από το 2001.
Αυτή η υπαναχώρηση έρχεται μετά από μια δεκαετία προόδου- περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη θεραπεία σήμερα- κάτι που είναι πραγματικότητα χάρη στα προσιτά αντίγραφα φάρμακα και τη συνεχή στήριξη των δωρητριών χωρών. Με 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ξεκινήσει τη θεραπεία το 2009, η πρόοδος ήταν γρήγορη. Αλλά υπάρχουν ακόμη 10 εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν να ξεκινήσουν τη θεραπεία και το κλίμα δείχνει μια φθίνουσα στήριξη στη χρηματοδότηση της θεραπείας για αυτούς που περιμένουν στη σειρά.
«Οι δωρητές έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους σωτήρια θεραπεία» τόνισε ο Δρ. Έρικ Γκέμερε «είναι θέμα επιλογής: θα πληρώσουν για τη θεραπεία οι δωρητές ή θα αφήσουν τους ανθρώπους να πεθάνουν;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου