Ιρλανδία: σημάδι ανάκαμψης και στρατιές ανέργων
Την πρώτη και πολυπόθητη ένδειξη ότι η Ιρλανδία εξέρχεται από τη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέγραψε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Επειτα από δύο χρόνια συνεχόμενων πτωτικών τάσεων της οικονομίας της στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιρλανδίας εμφάνισε αύξηση 2,7%, παρέχοντας μια νότα αισιοδοξίας στους οικονομικά κατατρεγμένους Ιρλανδούς. Οπως όμως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, η έξοδος από την κρίση είναι «πλασματική», καθώς οφείλεται σε κέρδη ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ιρλανδία, ενώ παράλληλα η ανεργία έχει απογειωθεί στο 13,4%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 16 χρόνων.
Σύμφωνα με τους ειδήμονες επί των οικονομικών η ανάκαμψη της Ιρλανδίας θα έπρεπε να εκτιμάται σύμφωνα με το Ακαθάριστο Εθνικό και όχι Εγχώριο Προϊόν, διότι έτσι δεν συνυπολογίζονται τα τεράστια και κατά κύριο λόγο εξαγόμενα κέρδη των ξένων πολυεθνικών που λειτουργούν εκεί. Μόνο οι αμερικανικές εταιρείες που επιχειρούν επί ιρλανδικού εδάφους ανέρχονται σε 600, ενώ τα αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ κέρδη των ξένων πολυεθνικών προσμετρήθηκαν στην ανακοινωθείσα ανάπτυξη αλλά ουσιαστικά δεν συνέβαλαν σε αυτήν. Ενας ακόμη λόγος για τον οποίον η οικονομική πορεία της Ιρλανδίας εμφανίζεται ανοδική σχετίζεται σημαντικά με την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και την πρόσφατη πτώση του ευρώ. Το αδύναμο ευρωπαϊκό νόμισμα καθιστά τις ιρλανδικές εξαγωγές λογισμικού, φαρμακευτικών υλικών, τροφίμων αλλά και υπηρεσιών πιο φθηνές για τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Δουβλίνου, που είναι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ετσι, αντί να είναι σε θέση να αναθαρρήσουν, ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί παίρνουν τον δρόμο για το ταμείο ανεργίας. Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3,4% από τον Μάιο αγγίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των περίπου 453.000 ατόμων, 80.000 εκ των οποίων ημιαπασχολούνται.
Επειτα από τις σκληρές περικοπές και τις «γενναίες» αυξήσεις στη φορολογία που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού κ. Μπράιαν Κάουεν βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς της να κατρακυλάνε ανεξέλεγκτα πέφτοντας στο 26%.
« Κάθε δυόμισι λεπτά ένας Ιρλανδός εγγράφεται στο ταμείο ανεργίας. Η Ιρλανδία δεν έχει δουλειές και, στον πραγματικό κόσμο, ανάκαμψη σημαίνει να έχεις δουλειά και επαρκή χρήματα στην τσέπη. Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πιστέψει ότι μια ανάκαμψη χωρίς δημιουργία θέσεων εργασίας είναι καλά νέα για την οικονομία » δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Λέο Βαράντκαρ.
TO BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου