Κόπηκαν πόροι για τα δάση ελέω ΔΝΤ

 protothema.gr
 
Τον πύρινο εφιάλτη  που πέρυσι κατέκαψε περίπου 200.000 στρέμματα  δασικής έκτασης ξύπνησαν οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου, επαληθεύοντας τα ανοιχτά παράθυρα στην προστασία του φυσικού μας πλούτου που για άλλη μια φορά στέρησε από την Αττική περί τα 8.000 στρέμματα πρασίνου.
Η μεγαλύτερη έκταση σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής  είναι χορτολιβαδική, αυτό όμως δεν αποδυναμώνει την καταστροφή των τελευταίων πυρκαγιών που για άλλη μια φορά με “σύμμαχο” τον άνεμο, φούντωσαν και κατέκαψαν αγρούς, καλλιέργειες και άλλοτε πευκόφυτες περιοχές της Βορειονατολικής Αττικής.  
Το θλιβερό είναι  ότι παρά τα αποκαϊδια του περσυνού καλοκαιριού και τις διαπιστώσεις της WWF Hellas ότι την τελευταία 20ετία χάθηκαν 2 εκατ. στρέμματα δάσους, μυαλό δεν βάλαμε.  
Μόλις πριν δύο μήνες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε το κονδύλι για την δασοπροστασία και την φύλαξη των δασών από τις πυρκαγιές που φέτος… ξεχάστηκαν μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα.  
Τι  πρόλαβαν να κάνουν;

Μεσούσης της αντιπυρικής  περιόδου, μοιράστηκαν ελάχιστοι πόροι (5 εκατ. ευρώ) και μέσα σε χρόνο ρεκόρ έπρεπε να καθαριστούν οι δασικές περιοχές από σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά, να γίνει η συντήρηση των δασικών δρόμων και υδατοδεξαμενών και να προσληφθεί το εποχιακό προσωπικό.

Πρόλαβαν; Κανείς δεν  ξέρει.

Τα δασαρχεία δηλώνουν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τον καλοκαιρινό εφιάλτη, χωρίς επαρκή κονδύλια και κόσμο.

«Υπάρχουν τεράστιες  ευθύνες για το έλλειμμα πολιτικής  βούλησης να προστατευθούν αποτελεσματικά όσα δάση μας έχουν απομείνει. Τα μέτρα πρόληψης, αντί να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ζωής και θανάτου, αφήνονται  τελευταία σε προτεραιότητα, με ό,τα ι απομένει από τις περικοπές» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ούτε ένας μήνας  δεν έχει περάσει από τις δηλώσεις δασολόγων ότι το  δασαρχείο  Πάρνηθας δεν είχε λάβει ούτε ευρώ για έργα δασοπροστασίας ενώ σε ουκ  ολίγες περιπτώσεις, τα δασαρχεία δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμη για εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των δασικών οδών που έγιναν πέρσι!

Οι υπηρεσίες για να επανδρωθούν με μέσα και νέες τεχνολογίες ώστε να καταπολεμήσουν τις φωτιές στηρίζονται σε χορηγίες ιδιωτών ενώ μεγάλος βραχνάς παραμένει η υποστελέχωσή τους.

Η επάνδρωση των  δασαρχείων με αγροφύλακες που περιελάμβανε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αδρανήσει και οι υπηρεσίες στηρίζονται στο περιορισμένο προσωπικό για να προστατέψουν εκατοντάδες εκατομμύρια δάσους σε όλη τη χώρα.  

Δίχτυ ασφαλείας… 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να ρίξει δίχτυ ασφαλείας στα καμένα, επιταχύνοντας τους ρυθμούς για την κύρωση των δασικών χαρτών.  
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες (ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η διαβούλευση) και θα είναι η ασπίδα προστασίας για τις δασικές εκτάσεις απέναντι στα αδηφάγα στόματα των καταπατητών.  

Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη  υποστηρίζει ότι η κύρωση των  δασικών χαρτών θα οριοθετήσει τις  δασικές εκτάσεις μέσα στην επόμενη τριετία και πλέον θα μπουν οι λεπτές κόκκινες γραμμές που χρειάζονται ώστε να σταματήσει η οικοδόμησή τους.  

Τονίζει πάντως ότι  οι χάρτες θα ανοίξουν τους ασκούς του  Αιόλου και οι ενστάσεις θα πέσουν σύννεφο. Για αυτό άλλωστε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο αποφάσισε να εντάξει διάταξη που προβλέπει ότι όσοι εγείρουν αντιρρήσεις και διεκδικούν δασικές εκτάσεις θα πληρώνουν ειδικό τέλος που θα χρηματοδοτεί τις δράσεις των δασικών χαρτών.  

Πάντως εδώ και  λίγους μήνες που το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί συστηματικά τις καμένες περιοχές μέσω αεροφωτογραφιών αποδεικνύεται ότι το έργο των παρανομούντων δεν έχει ατονήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου