Εθελοντές δασοπυροσβέστες από την Κεντρική Ευρώπη σβήνουν φωτιές στην Ελλάδα



Για τους περισσότερους η έννοια «ξένος στην Ελλάδα το καλοκαίρι» σημαίνει σχεδόν αποκλειστικά «τουρίστας». Εκτός όμως από τους παραθεριστές οι οποίοι αναζητούν ήλιο και θάλασσα, κάποιοι επισκέπτες από το εξωτερικό βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν στο υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα του καλοκαιριού: τις πυρκαγιές. Πρόκειται για Κεντροευρωπαίους, κυρίως Γερμανούς, για τους οποίους η εθελοντική δασοπυρόσβεση και η οικολογία είναι «έξις δευτέρα φύσις».
Ειδικά μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007, που καλύφθηκαν εκτεταμένως από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, πολλοί Ευρωπαίοι κινητοποιήθηκαν και συμμετέχουν κάθε καλοκαίρι στο Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ). «Θυμάμαι ότι έβλεπα στην τηλεόραση την απίστευτη καταστροφή,ήμουν ήδη εθελοντής δασοπυροσβέστης, και αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα και να βοηθήσω. Βρίσκομαι εδώ για τρίτη συνεχή χρονιά.Είναι μια καταπληκτική εμπειρία» μας λέει ο Γιαν, οικονομολόγος από το Αμβούργο. Εφέτος οι εθελοντές από τη Γερμανία είχαν να ανησυχούν για τις τεταμένες, τον τελευταίο καιρό, σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο. «Διαβάζαμε και ακούγαμε για τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα και φοβόμασταν μήπως επηρεαστεί η στάση των Ελλήνων απέναντί μας. Μέχρι στιγμής δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι,είναι εξαιρετικά φιλικοί. Αυτοί που είναι ανήσυχοι είναι οι επαγγελματίες πυροσβέστες, που φοβού νται ότι οι διάφορες περικοπές μπορεί να τους κοστίσουν τη δουλειά τους» τονίζει ο Γιαν.
Από τους 3.500 εθελοντές δασοπυροσβέστες περίπου 300 προέρχονται από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η ίδια η δημιουργία του ΕΣΕΠΑ βασίστηκε ακριβώς στην εμπειρία του εξωτερικού. «Δημιουργήσαμε το ΕΣΕΠΑ,το 1999,στα πρότυπα των αντίστοιχων οργανώσεων εθελοντικής δασοπυρόσβεσης που υπάρχουν στην Κεντρική Ευρώπη.Από τα 438 πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε,πάνω από τα μισά προέρχονται από δωρεές από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Δυστυχώς, το κράτος δεν μας βοηθά» λέει στο «Βήμα» ο αρχηγός του ΕΣΕΠΑ κ. ΝίκοςΣαχινίδης .
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δασοπυρόσβεση είναι κυρίως έργο εθελοντών. « Επαγγελματική πυροσβεστική υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις, στα μικρότερα μέρη η μάχη ενάντια στις φλόγες δίδεται από εθελοντές. Ακριβώς επειδή συμμετέχουν άνθρωποι όλων των οικονομικών τάξεων, η εθελοντική πυρόσβεση λειτουργεί πολύ ενω τικά για την κοινωνία» υπογραμμίζει ο Γιαν.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα η συνεργασία μεταξύ εθελοντικής και επαγγελματικής πυροσβεστικής δεν είναι πάντα όπως θα έπρεπε να είναι. «Πολλές φορές, ειδικά στην αρχή μιας επιχείρησης, οι εκπρόσωποι της επαγγελματικής πυροσβεστικής μάς αντιμετωπίζουν καχύποπτα, θεωρούν είτε ότι πας να κάνεις τη δουλειά τους είτε ότι δεν είσαι κατάλληλα εκπαιδευμένος. Γρήγορα όμως, μόλις διαπιστώσουν τις δυνατότητες που έχουμε, μας εμπιστεύονται» επισημαίνει ο
[Ο Γιαν, οικονομολόγος από το Αμβούργο (αριστερά), και ο Ντάνιελ, αστυνομικός από την Κολονία, θεωρούν ότι οι σχέσεις τους ως εθελοντών δασοπυροσβεστών με τους έλληνες επαγγελματίες πυροσβέστες είναι καλές. «Μας εμπιστεύονται» λένε ]
Ο Γιαν, οικονομολόγος από το Αμβούργο (αριστερά), και ο Ντάνιελ, αστυνομικός από την Κολονία, θεωρούν ότι οι σχέσεις τους ως εθελοντών δασοπυροσβεστών με τους έλληνες επαγγελματίες πυροσβέστες είναι καλές. «Μας εμπιστεύονται» λένε
Ντάνιελ, 23χρονος αστυνομικός από την Κολονία.
Η πρώτη επαφή που θα έχουν από την Ελλάδα οι επισκέπτες πυροσβέστες είναι η σχολή του ΕΣΕΠΑ στα Ριζώματα Ημαθίας. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών στις χώρες μας, όμως εδώ οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Πρώτα απ΄ όλα σε εμάςη πρόσβαση σε νερόείναι πάρα πολύ εύκολη,. Στην Ελλάδα οι πηγές σπανίζουν, με αποτέλεσμα το νερό να πρέπει να μεταφερθεί με οχήματα στο μέτωπο της φωτιάς» δηλώνει στο «Βήμα» η Μπίλι από την Ελβετία, που συμμετέχει για 4η συνεχή φορά στο ΕΣΕΠΑ.
«Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη Γερμανία είναι φυσικά οι καιρικές συνθήκες. Με τον καύσωνα που επικρατεί εδώ οι συνθήκες μέσα στις οποίες επιχειρούμε είναι πραγματικά αφόρητες και η φωτιά μπορεί να αναζωπυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή.Και βέβαια,η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι εδώ η φωτιά,λόγω των ανέμων και επειδή τα πεύκα είναι πάρα πολύ εύφλεκτα,μπορεί να εξαπλωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αφήστε που, επειδή το οδικό δίκτυο είναι συνήθως προβληματικό,κάνουμε πάρα πολύ ώρα για να φτάσουμε στο σημείο της πυρκαγιάς» τονίζει ο Ντάνιελ.
Οι κεντροευρωπαίοι εθελοντές δασοπυροσβέστες έχουν, σε γενικές γραμμές, την καλύτερη γνώμη για τους Ελληνες. Αυτό που πάντως δεν περνάει απαρατήρητο από τους συνομιλητές μας είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στο περιβάλλον.
[Κατασβεστικό πάθος «Δεν θεωρώ ότι κάνουμε καμιά θυσία, όποιος έχει ασχοληθεί με τη δασοπυρόσβεση καταλαβαίνει το πάθος που σου προκαλεί αυτή η δουλειά» δηλώνει η Μπίλι από την Ελβετία, που συμμετέχει για 4η φορά στο ΕΣΕΠΑ ]
Κατασβεστικό πάθος «Δεν θεωρώ ότι κάνουμε καμιά θυσία, όποιος έχει ασχοληθεί με τη δασοπυρόσβεση καταλαβαίνει το πάθος που σου προκαλεί αυτή η δουλειά» δηλώνει η Μπίλι από την Ελβετία, που συμμετέχει για 4η φορά στο ΕΣΕΠΑ
«Υπάρχει τελείως διαφορετική νοοτροπία εν συγκρίσει προς τη Γερμανία.Τα σκουπίδια μέσα στο δάσος είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Επίσης, αυτό που με έχει εντυπωσιάσει αρνητικάείναι ότι οι έλληνες καπνιστέςπολύ εύκολα θα πετάξουν το τσιγάρο τους, οπουδήποτε, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή» επισημαίνει ο Ντάνιελ.
Τι είναι αυτό που κάνει αυτούς τους ανθρώπους να θυσιάζουν τις διακοπές τους προκειμένου να συμμετέχουν σε κάτι που πολλοί συμπατριώτες μας σνομπάρουν; «Δεν θεωρώ ότι κάνουμε καμιά θυσία, όποιος έχει ασχοληθεί με τη δασοπυρόσβεσηκαταλαβαίνει το πάθος που σου προκαλεί αυτή η δουλειά » δηλώνει η Μπίλι. «Επιπλέον είναι μοναδικό το συναίσθημα που νιώθεις όταν οι ντόπιοισού δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους. Πριν από τρία χρόνια συμμετείχα σε μια πυρόσβεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.Οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησανμόνο που δεν πέσανε στα πόδια μας από ευγνωμοσύνη. Ανοιξαν τα σπίτια τους για να φάμε και να μας φιλοξενήσουν, εννοείται ότι οποιοσδήποτε θέλησε να αγοράσει από τα τοπικά καταστήματα δεν πλήρωσε.Δεν θα άλλαζα το συναίσθημα αυτών των στιγμών με όλη την ηλιοθεραπεία στην ομορφότερη παραλία του κόσμου» καταλήγει.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου