Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για τους δασικούς χάρτες στη Βουλή



Από τη Free Sunday 

Πριν από μερικούς μήνες και κατά την παρουσίαση του προγράμματος αναδασώσεων για την περιοχή της Αττικής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης είχε υποστηρίξει πως «στα ελληνικά δάση μπορεί να βρει κάποιος και πολύ εύκολα μάλιστα κρυμμένη όλη τη μεταπολεμική παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Πολιτείας», υπογραμμίζοντας ότι «η ανομία, η αδράνεια, η ανοχή που κυριαρχούσε έως σήμερα πάνω στα ελληνικά δάση πρέπει να λάβει ένα τέλος». Την περασμένη Τετάρτη, κατά την παρουσίαση από την πολιτική ηγεσία του υπ.Περιβάλλοντος του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες στην Αττική, ο κ.Μωραϊτης ανέφερε πως «το πάρτι της αυθαιρεσίας στα δάση τελειώνει με την κύρωση των δασικών χαρτών, διαβεβαιώνοντας πως «κανείς είτε ιδιώτης είτε κρατικός λειτουργός δεν θα ξαναπαίξει παράνομα παιχνίδια στην πλάτη της πολιτείας και της κοινωνίας». Παρά τις διαπιστώσεις, τις διαβεβαιώσεις και της κήρυξης των τίτλων τέλους της παρανομίας, ο δρόμος για την προστασία των δασών παραμένει ανηφορικός και ακανθώδης.


Πάντως, βήματα προόδου τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει και μάλιστα αμέσως μετά τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική τον περασμένο Αύγουστο. Στο νόμο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο, προβλέπονται ουσιαστικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης στις καμένες περιοχές του Πεντελικού μέσω του συστήματος τηλεπισκόπησης που διαχειρίζεται η Κτηματολόγιο Α.Ε. Μετά την πυρκαγιά ελήφθησαν αεροφωτογραφίες από τα καμένα, και πλέον κάθε μήνα αποστέλλονται αεροφωτογραφίες και πλήρη στοιχεία από όλη την «επίμαχη» περιοχή στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκειμένου να εξετάζονται και να ελέγχονται τυχόν μεταβολές. Βάσει του νόμου ορίζεται και η σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (αρμόδια για να διαπιστώνει τις παραβάσεις και να προχωρά σε κατεδαφίσεις), η οποία όμως δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα, μια και παρά τις άμεσες προκηρύξεις και τις αξιολογήσεις των ενδιαφερόμενων από το υπ.Περιβάλλοντος, τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών καθυστερούν την υπογραφή των σχετικών Κ.Υ.Α. που οριστικοποιούν τις αποσπάσεις των υπαλλήλων.
Το κύριο βάρος επωμίζονται οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (περίπου 30 υπάλληλοι για όλη την Ελλάδα και με αρμοδιότητες που επεκτείνονται σε όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία), οι οποίοι επιπλέον είναι αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε σημείο που να τίθεται και ζήτημα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης τους, ακόμα και εντός Αττικής. Και όμως η διαδικασία προχωρά με τους Επιθεωρητές όχι μόνο να ελέγχουν τις αεροφωτογραφίες κάθε μήνα αλλά και να προχωρούν σχεδόν καθημερινά σε αυτοψίες σε «ύποπτες μεταβολές». «Οι περισσότερες επεμβάσεις δεν εντοπίζονται σε δασικά τμήματα, αλλά σε αγροτικές εκτάσεις ή έχουν να κάνουν με κάποιες μικροεπεμβάσεις και μικρά τεχνικά έργα που έγιναν από την ανάγκη τιθάσευσης των πλημμυρών σε ενδεχόμενο ισχυρών βροχοπτώσεων. Υπήρξαν και αρκετά κτίσματα, τα οποία άρχισαν οικοδομικές εργασίες σε περιοχές όμως εντός σχεδίου και με οικοδομική άδεια, χωρίς ωστόσο να τηρήσουν τις διαδικασίες που όριζε ο νόμος και προϋπόθετε την έγκριση από κάποιες επιτροπές» λέει στην «F.S.» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του υπ.Περιβάλλοντος.
Όπως υπογραμμίζει, από τους έως σήμερα ελέγχους, έχουν εντοπιστεί και μια με δύο περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης σε δασική ή καμένη πρώην δασική περιοχή, οι οποίες είναι στην αρχή τους και αφορούν πολύ μικρές επεμβάσεις. «Έχουν σταματήσει οι εργασίες, οι χώροι φυλάσσονται και θα προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις ταχύτατα. Δεν υπάρχει όμως κάτι σημαντικό, κάτι κραυγαλέο όπως περιμέναμε, καθώς αρχικά ήταν πολύ ανησυχητική η εικόνα. Τα περισσότερα μεγάλα κτίσματα που φαίνονταν στην αεροφωτογράφηση ήταν εντός ορίων οικισμών» επισημαίνει η κα.Καραβασίλη, τονίζοντας πως ως γενικό συμπέρασμα εξάγεται ότι «το σύστημα αυτό και η γνώση των κατοίκων ότι γίνεται συστηματική παρακολούθηση, έχει αποθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό την αυθαίρετη δόμηση».


Κύριο, αν όχι μοναδικό, «όπλο» της Πολιτείας απέναντι στον κάθε είδους εμπρηστή και καταπατητή είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών, οι οποίοι ορίζουν με ακρίβεια ποιες εκτάσεις είναι δασικές και δημόσιου χαρακτήρα. Αν και το Σύνταγμα του 1975 προέβλεπε την κατάρτιση δασολογίου, έως σήμερα δεν έχει κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης σε όλη την επικράτεια. Πάνω σε αυτήν την ανύπαρκτη κρατική λειτουργία και υποδομή αλλά και στην διαφθορά του διοικητικού μηχανισμού «πατούν» χρόνια τώρα οι εμπρηστές-καταπατητές, οι οποίοι αμέσως μετά το έργο της φωτιάς σπεύδουν να αλλάξουν τον χαρακτήρα της καμένης έκτασης είτε φυτεύοντας π.χ. ελιές είτε καθαρίζοντας τον χώρο είτε περιφράσσοντας ή επεκτείνοντας κάποιες αγροτικές εκτάσεις που ενδεχομένως είχαν, δεδομένου ότι η γεωργική περιοχή δεν έχει δασικό χαρακτήρα.
Το σκηνικό αυτό της αυθαιρεσίας επιχειρεί να ανατρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εντός της εβδομάδας θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες της Αττικής. Στόχος είναι να αναρτηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο δασικοί χάρτες για τους 8 πυρόπληκτους δήμους της ανατολικής Αττικής (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Μαραθώνας, Άγιος Στέφανος) και για την Φυλή που «κάηκε» το 2007, και εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για ενστάσεις και αντιρρήσεις, να κυρωθεί ο πρώτος δασικός χάρτης στις αρχές του 2011. Στους χάρτες αυτούς θα αποτυπωθούν υποχρεωτικά τα όρια των οικισμών που εφάπτονται με δασικές περιοχές έτσι ώστε να αποτραπούν μελλοντικά επεκτάσεις τους ενώ όσον αφορά τους οικισμούς που «ξεφύτρωσαν» μέσα σε δάση, η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη διευκρίνισε πως αφού κυρωθούν όσοι δασικοί χάρτες είναι δυνατόν, κατόπιν θα εξεταστούν τόσο όσες περιοχές έχουν κτιστεί σε δάση με ευθύνη της διοίκησης όσο και περιπτώσεις οικισμών που είναι αυθαίρετοι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.
Οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν δημοσίως και όσοι έχουν αντιρρήσεις – αποκλειστικά για τον χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς -, θα μπορούν μέσα σε 45 ημέρες από την ανάρτηση τους και αφού πληρώσουν ένα τέλος, το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα, να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω των ΚΕΠ. Αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις για κάποιον αναρτημένο χάρτη, αυτός θα κυρώνεται αυτομάτως, θα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και θα είναι πλέον οριστικός.


«Πρόκειται για ένα στοίχημα της Πολιτείας να μπορέσει να ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, κυρίως στην Αττική, η οποία είναι μια Περιφέρεια που έχει πληγεί πάρα πολύ από τις πυρκαγιές και εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγή της χρήσης των δασικών εκτάσεων. Θα είναι ίσως το μόνο κλειδί για την προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο που τα απειλεί» λέει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων, επισημαίνοντας πάντως πως η Ελλάδα δεν στερείται νόμων αλλά μηχανισμών που να ελέγχουν τους νόμους. «Το 50% των οργανικών θέσεων στις δασικές υπηρεσίες είναι κενές, δηλαδή υπολειτουργούν και είναι περιθωριοποιημένες. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν αφεθεί να διαλύονται και να αποδιοργανώνονται, αν και έχουν την αρμοδιότητα της προστασίας και της αναδάσωσης και είναι επιφορτισμένες με τη λήψη κάθε προληπτικού μέτρου για τις πυρκαγιές. Είναι οξύμωρο από τη μια να βγαίνουμε όλοι και να υπερασπιζόμαστε την αξία του δάσους και της δημόσιας περιουσίας και από την άλλη τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την φύλαξη, να τις αφήνουμε να διαλυθούν. Σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε πόρους ούτε μέσα για να κάνουν το έργο τους» λέει χαρακτηριστικά ο κ.Μπόκαρης.
Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το κύριο βάρος του εγχειρήματος των δασικών χαρτών θα πέσει στις Διευθύνσεις Δασών, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ενισχυθούν με προσωπικό. «Από τη στιγμή που θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, οι δασικές υπηρεσίες θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο φόρτο δουλειάς που έχει να κάνει με το να χαρακτηρίζουν εκτάσεις. Αυτές θα είναι ήδη χαρακτηρισμένες, κάτι που σημαίνει πως οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να ασχολούνται με τα κανονικά τους καθήκοντα, τα οποία είναι η προστασία και η διαχείριση του δάσους, οι αναδασώσεις, κοκ» λέει ο Γιώργος Αμοργιανιώτης, ειδικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος υπογραμμίζει πως το κύριο βάρος της υπηρεσίας του θα δοθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με σκοπό αυτοί να επεκταθούν στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Λαμβάνουμε και υλοποιούμε αποφάσεις για να αποκτήσουμε ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας των δασών, αλλά συνάμα πάμε να λύσουμε προβλήματα των τελευταίων 150 ετών» καταλήγει ο κ.Αμοργιανιώτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου