Η ρίζα του κακού



Του DR Brian Sparkes*- από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οταν ρώτησαν έναν διάσημο Βικτωριανό υπερασπιστή των ζώων γιατί αφιερώνει τόσο χρόνο και προσπάθεια στην καταπολέμηση της βίας απέναντι στα ζώα, τη στιγμή που τόσο πολλά παιδιά κακοποιούνται σε όλο τον κόσμο, εκείνος απάντησε: «Ξεκινώ από τη ρίζα του κακού». Μια βίαιη πράξη ενάντια σε ένα ζώο αποτελεί σίγουρη ένδειξη ότι αυτό το άτομο μπορεί να φερθεί εξίσου βάναυσα σε συνάνθρωπό του.
Στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, τέτοιες πράξεις είναι σχετικά σπάνιες, αλλά επισκέπτες στην Ελλάδα έχουν δει και καταγράψει πράξεις επίθεσης σε ζώα, καθώς και καταστάσεις ακραίας παραμέλησης και εγκατάλειψης σε εκτεταμένη κλίμακα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Ελλάδα βλέπεις σκυλιά με κομμένη τη γλώσσα ή τους τένοντες των ποδιών ή άλλα κρεμασμένα από δέντρα, σκυλιά που τα σέρνουν με σχοινί πίσω από αυτοκίνητα, σκυλιά πεταμένα ζωντανά σε ασβέστη. Αλλα τα πυροβολούν, τα αλυσοδένουν στον ήλιο χωρίς φαγητό και νερό, τα δένουν στις ράγες να τους κόψει το τρένο τα πόδια... και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
(...) Μια χώρα κρίνεται ως πολιτισμένη από τη συμπεριφορά της απέναντι στα «ανυπεράσπιστα» μέλη της, όπως είναι τα ζώα. Κι ενώ σε κάθε χώρα καταγράφονται πράξεις βίας εναντίον των ζώων, ο τεράστιος αριθμός τέτοιων συμβάντων στην Ελλάδα την κατατάσσουν στις απολίτιστες χώρες. Αυτή η γενίκευση θα σοκάρει τους Ελληνες που είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι, προνομιούχοι ή απλά φέρονται με ανθρωπιά στα ζώα. Η γνώμη, όμως, των επισκεπτών για τη χώρα διαμορφώνεται από τα αμέτρητα κρούσματα βίας και τον τερατώδη βαθμό παραμέλησης που βλέπουν καθημερινά. Ο επισκέπτης στην Ελλάδα μένει με την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί τους σκύλους και τις γάτες πληγή που πρέπει να εξαλειφθεί. Αυτή η διαπίστωση πραγματικά αναστατώνει όσους Δυτικοευρωπαίους και Βορειοαμερικανούς γίνονται μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων. Θλίβει όμως και τους πολλούς πολιτισμένους Ελληνες που βλέπουν τα δεινά των αδέσποτων ζώων. Και το φρικτότερο: οι μαζικές δηλητηριάσεις, ο πλέον ανεγκέφαλος τρόπος για να συγκαλύπτεται το πρόβλημα.
(...) Οι Ελληνες πολιτικοί υιοθέτησαν τους σχετικούς με την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων νόμους της Ε. Ε. επειδή αναγκάστηκαν από τη συμμετοχή της χώρας τους στους θεσμούς της Ενωσης. Στην πραγματικότητα, δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να επιβάλουν αυτούς τους νόμους, ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη αλλαγή νοοτροπίας. Παρά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, ουδείς τιμωρείται. (...) Αρκεί αυτό για να καταταγεί η Ελλάδα στις χώρες του Tρίτου Kόσμου. Ο καθένας όταν ξέρει ότι οι αρχές τον στηρίζουν μπορεί να υπενθυμίζει στον συμπολίτη του να εφαρμόζει τους νέους κανόνες. Είναι θέμα πειθαρχίας, αυστηρής εφαρμογής των νόμων και σοβαρής παρακολούθησης από τη Διοίκηση.
Η πολιτιστική συμπεριφορά που ο Πλάτωνας και η κλασική Ελλάδα επεδείκνυαν απέναντι στα ζώα χάθηκε έπειτα από αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Κάνοντας τις απαραίτητες πολιτιστικές προσαρμογές με αυστηρή και αδιάλειπτη εφαρμογή των νόμων στα κρούσματα βαρβαρότητας προς τα ζώα, δεν θα βοηθήσουμε απλώς τα ζώα, αλλά εκείνη τη μη πεφωτισμένη πλειονότητα των σημερινών Ελλήνων να ξανακερδίσει τον σεβασμό που οι πρόγονοί τους ενέπνευσαν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
*O Dr Brian Sparkes είναι Καναδός φιλόζωος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου