«Η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας»
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ είναι η πηγή των προβλημάτων της Ελλάδας και πρέπει να καταπολεμηθεί για να πάει η χώρα μπροστά- ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα επιλέγεται από τις Βρυξέλλες.
Την πρόταση αυτή «καταθέτει» στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο καθηγητής του Νew Υork University Πολ Ρόμερ, ο οποίος προτρέπει τους πολιτικούς της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μέτρων που πήρε το Χονγκ Κονγκ το 1974: δημιούργησε ειδική Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς (ΙCΑC), η οποία μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει το Χονγκ Κονγκ ένα από τα λιγότερο διεφθαρμένα μέρη στον κόσμο.
Στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Ρόμερ, η διαφθορά είναι τόσο μεγάλη που κυβερνητικοί αξιωματούχοι απειλούν να αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας μιας εταιρείας εάν δεν προσληφθεί εκεί η φιλενάδα τους, ή οδηγοί φορτηγών βάζουν φρένο στις παραδόσεις καυσίμων για να μην ανοίξει το επάγγελμά τους. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. προς όφελός της, πιστεύει ο Ρόμερ εξηγώντας το σκεπτικό του: οι έλληνες πολιτικοί θα μπορούσαν να προτείνουν στην Κομισιόν υποψηφίους να ηγηθούν Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς κατά τα πρότυπα αυτής που είχε δημιουργήσει το Χονγκ Κονγκ.
Επειτα ο πρόεδρος της Ε.Ε.
θα μπορούσε να επιλέξει αυτός από τη λίστα των υποψηφίων τον επικεφαλής και να έχει τη δύναμη να τον αντικαταστήσει εάν αυτό το κρίνει απαραίτητο.
Μια αντίστοιχα ουδέτερη επιτροπή υπό την εποπτεία της Ε.Ε. θα μπορούσε να παράσχει ακόμη βασικές αρχές διαχείρισης στις δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα ανταμείβονται, ενώ όσοι δεν την κάνουν σωστά θα δέχονται συστάσεις για να διορθωθούν ή θα απολύονται. Με τον τρόπο αυτό οργανισμοί- κλειδιά όπως είναι τα δικαστήρια και οι εφορίες, θα βελτιωθούν σημαντικά, όπως γράφει στο άρθρο του ο Ρόμερ και καταλήγει: «Η Ελλάδα έχει επιλογές.
Εάν η χώρα αφεθεί να λειτουργεί με καθεστώς υψηλής διαφθοράς, τότε για να προσελκύσει επενδύσεις θα αναγκαστεί να μειώσει σημαντικά τους μισθούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε όλο και πιο βαθιά ύφεση. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ε.Ε. για να μειώσει όσο μπορεί τη διαφθορά, διατηρώντας τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου