Εγκατάλειψη, η εθνική πολιτική για τα ζώα


Της Λινας Γιανναρου-Καθημερινή

Πρέπει να είναι τόσο αποκαρδιωτικό... Να βρίσκεσαι στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης -και μάλιστα μιας διαπραγμάτευσης με τόσο γλυκό και εύθραυστο διακύβευμα, όπως τα ζωάκια στους δρόμους και τα σπίτια μας- και ένας ανασχηματισμός να σε φέρνει πάλι στο μηδέν. Ιστορία μου αμαρτία μου θα πουν οι οργανώσεις προστασίας των ζώων συντροφιάς...
Πάντα έπεφταν σε «τοίχο». Το «θέμα» αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Η συγκεκριμένη διεύθυνση ασχολείται μεταξύ άλλων με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις συνθήκες που επικρατούν στα σφαγεία - τα αδέσποτα δεν είναι στα «sos». Καμιά φορά, οι οργανώσεις και η πολιτεία έφταναν κοντά στη συνεννόηση -μεγάλο βήμα ο νόμος του 2003 για τα ζώα συντροφιάς, για παράδειγμα-, έπειτα όμως από κάθε τέτοια «αναγέννηση» θα ακολουθούσαν τα πέτρινα χρόνια της απραξίας. Ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο περί ου νόμος και τις όποιες προσπάθειες πυροδότησε σε επίπεδο δήμων (εκχωρούσε την αρμοδιότητα της στείρωσης των αδεσπότων στην τοπική αυτοδιοίκηση) «έπνιξε» σήμερα η κρίση. Επί της ουσίας, για πολλά χρόνια, η πολιτική για τα αδέσποτα ζώα αποτελεί αποκλειστική «αρμοδιότητα» των οργανώσεων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών, που με λάθη, με παραλείψεις, με αντιδικίες -ίδιον του λαού, άλλωστε-, αλλά πάντα με αγάπη και διάθεση προσφοράς, έχουν πάρει τον ρόλο του κράτους. Που μάλλον ανασαίνει ανακουφισμένο.
Το προηγούμενο διάστημα, τόσο η κ. Κατερίνα Μπατζελή από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχαν εκδηλώσει, αν όχι ιδιαίτερο, σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα απ' ό, τι οι προκάτοχοί τους. Η υπουργός είχε συναντηθεί με μέλη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και είχε δείξει διάθεση συνεργασίας για την ίδρυση μιας Υπηρεσίας Προστασίας των Ζώων, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης τον περασμένο Αύγουστο είχε αποστείλει έγγραφο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με το οποίο έδινε εντολή για ενδελεχή εξέταση κάθε πληροφορίας για βασανισμό ή θανάτωση ζώου και για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας. Η εφαρμογή του νόμου, και στο θέμα των ζώων, είναι η μεγαλύτερη «πληγή». Κι αυτό γιατί επαφίεται στις προσωπικές πεποιθήσεις και διαθέσεις των αρμοδίων λειτουργών. (Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία πολίτη στην «Κ» ότι αστυνομικός, φιλόζωος κατά δήλωσή του, της δήλωσε ότι «η ιστορία με τα μικροτσίπ είναι του διαβόλου»...)
«Περιμένουμε να γυρίσουν από τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσουμε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», έλεγε στην «Κ» την Τετάρτη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας κ. Ειρήνη Μολφέση. «Ελπίζουμε τόσο ο κ. Σκανδαλίδης όσο και ο κ. Παπουτσής να δείξουν την ίδια διάθεση συνεργασίας. Γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει»  και την περίθαλψη των ζώων, με τα προγράμματα εμβολιασμών και στειρώσεων των δήμων να κλείνουν το ένα μετά το άλλο («ο Δήμος Αθηναίων «κρατάει» ακόμα, αλλά για πόσο;», αναρωτιούνται οι φορείς) και την αστυνόμευση να έχει εξασθενήσει ακόμα περισσότερο. Ακόμα κι αν βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, ουδείς ελέγχει σήμερα εάν τα ζώα φέρουν τα ειδικά μικροτσίπ, κανένα πρόστιμο δεν επιβάλλεται. Το αποτέλεσμα είναι τα αδέσποτα στους δρόμους να πολλαπλασιάζονται. «Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η παραγωγή των αδεσπότων», τονίζει η κ. Μολφέση. Απαιτείται, σημειώνει, άμεσος έλεγχος στους εκτροφείς (τον οποίο είχε εξαγγείλει η κ. Μπατζελή) και στα pet shop, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν άδεια πώλησης ζώων. «Το ζώο στη βιτρίνα, άλλωστε, καλλιεργεί εντελώς λάθος νοοτροπία». Εάν το παιδί το βλέπει σαν «πράγμα», εύκολα θα το αφήσει στη συνέχεια στο δρόμο, θα το πετάξει σαν σκουπίδι. Χρειάζεται επίσης καμπάνια ενημέρωσης για τις στειρώσεις, καταγραφή των ζώων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου