«Πιάστε τους φοροφυγάδες»
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ζητά τώρα από την κυβέρνηση να πάρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στελέχη του οποίου βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρόικας, για να προετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2011.
Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση κατά τη διεκδίκηση της επόμενης, τρίτης δόσης του δανείου τον Δεκέμβριο, αν δεν είναι τότε σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής επισημαίνουν στελέχη του ΔΝΤ. Οπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ της περασμένης Παρασκευής, όπου εγκρίθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, πολλές χώρες, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, εξέφρασαν την ενόχλησή τους γιατί δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Από ορισμένους μάλιστα επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν ανάλογα μέτρα.
Το ζήτημα προφανώς μετέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στον Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους προχθές στο Οσλο, γι΄ αυτό και ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οι βόρειες χώρες
Το επιχείρημα των αντιπροσωπειών των βορείων χωρών, το οποίο συμμερίζονται και η γραφειοκρατία του ΔΝΤ και τα στελέχη του που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κόβει η κυβέρνηση συνεχώς δαπάνες, βυθίζοντας έτσι τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση και να μην μπορεί να κάνει κάτι για τη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής. Μάλιστα τα στελέχη του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στους μεγάλους φοροφυγάδες, τους οποίους γνωρίζουμε αλλά δεν κυνηγάμε αποτελεσματικά, όπως αναφέρουν. Αναγνωρίζουν, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη σύσταση των 5 ομάδων κατά της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το Μνημόνιο, αλλά προσθέτουν ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε» και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
Το θέμα αναμένεται να αναδείξει κατά τις συναντήσεις του την Παρασκευή στην Αθήνα με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα Π. Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν, μαζί με τον κ. Σ. Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον κ. Κ. Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου στις επισκέψεις του στο Λονδίνο σήμερα και στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη αύριο, στο πλαίσιο περιοδείας για την ενημέρωση των επενδυτικών οίκων σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο Παρίσι, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί και με την ομόλογό του γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Τονώστε την ανάπτυξη
Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ έθεσαν και το θέμα της τόνωσης της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η όλη προσπάθεια προσαρμογής στην Ελλάδα κινδυνεύει να αποτύχει αν δεν δοθεί έμφαση στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Μέτρα όπως αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων θεωρούνται θετικά και σημειώνεται πως πρέπει να συμπληρωθούν από μέτρα τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσαν και το θέμα της δραστηριοποίησης των ελληνικών τραπεζών στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο για να δανείζονται οι εν λόγω τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποβούν εν τέλει εις όφελος της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες πρέπει κι αυτές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, σημειώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ανεργίας απασχόλησε έντονα και το φόρουμ στο Οσλο, με τον κ. Στρος-Καν να υποστηρίζει ότι η επόμενη απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η αυξανόμενη μακροχρόνια ανεργία και πως η διεθνής οικονομική κρίση δεν θα έχει λήξει αν προηγουμένως δεν υποχωρήσει σημαντικά η ανεργία.
Με την επισήμανση συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι αν η κοινωνία πιστέψει πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν την ανεργία θα υπάρξει έντονη αναταραχή. Για να σπεύσει ο κ. Στρος-Καν να προσθέσει ότι μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε «πόλεμο».
Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ 1.113 παράνομες πισίνες
ΜΕΤΑ τη Μύκονο και την Αττική, σειρά έχει η Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά 1.113 παράνομες πισίνες εντοπίστηκαν σε βίλες στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, στη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται από το ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στην ΕΤ 3 και στην ιστοσελίδα voria. gr επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καπελέρης κάλεσε τους φοροφυγάδες να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα εντατικοποίηση των ελέγχων σε δικηγόρους και γιατρούς ιδιώτες και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.
Οπως εξήγησε, το βάρος των ελέγχων θα πέσει κυρίως σε κατόχους σκαφών αναψυχής και πολυτελών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Μάλιστα, αποκάλυψε, ήδη το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του τα ονόματα 4.000 ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα έχουν παρανόμως δηλώσει επαγγελματικά.
tanea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου