Ξενώνες, συνεδριακό κέντρο κόστους 800.000 ευρώ. Μπετόν στην καρδιά του Γράμμου με χρήματα της Βουλής!
της Μαριάννας Τζάννε-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Ένα πάρκο από μπετόν, συνοδεία ξενώνων και συνεδριακού κέντρου στην καρδιά του Γράμμου και μάλιστα σε περιοχή - ναρκοπέδιο, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει η βουλή των Ελλήνων με το ποσό των 800.000 ευρώ!
Κατά τα άλλα διανύουμε περίοδο λιτότητας και ίσως να είναι πραγματική σύμπτωση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είναι βουλευτής Καστοριάς…
Το παράδοξο είναι ότι οι κτιριακές υποδομές αμφίβολης αξίας που σχεδιάστηκαν στην «μέση του πουθενά», με στόχο να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες του Εμφυλίου και να προσελκύσουν και τουρισμό, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν από δέκα χρόνια.
Για τις ανάγκες, μάλιστα, του έργου είχε συσταθεί μία Ανώνυμη Εταιρεία από τους τρεις δήμους της περιοχής (Άργος Ορεστικό, Καστοριάς, Νεστορίου) και είχαν αξιοποιηθεί κατά το δέον κοινοτικά κονδύλια με μία μικρή λεπτομέρεια: Στην περιοχή δεν υπάρχει πόσιμο νερό ούτε για δείγμα και, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα η τοπική εφημερίδα «Καστοριανή Εστία», το γεγονός έχει προβληματίσει τις αρχές και την Νομαρχία, η οποία ξόδεψε 50.000 ευρώ για μια γεώτρηση αλλά νερό δεν βρέθηκε!
Περιοχή με νάρκες
Τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ. Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρουν ότι η περιοχή, η οποία υπήρξε πεδίο δόξης λαμπρό κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου κρύβει στα σπλάχνα της παγίδες και νάρκες που είτε επιπόλαια είτε σκόπιμα κάποιοι έχουν λησμονήσει.
Επικαλούνται μάλιστα πρόσφατο περιστατικό, «όπου κάτοικος του Επταχωρίου ζήτησε να ξηλώσουν από το χωράφι του ένα έτι λειτουργικό σύστημα παγιδευμένων ναρκών που είχε ξεμείνει εκεί από τον εμφύλιο και το οποίο για 63 ολόκληρα χρόνια περίμενε υπομονετικά τον τυχερό που θα ‘πεφτε στην αγκαλιά του. Η παγίδευση αφορούσε περισσότερες της μίας νάρκες και βρισκόταν σε μια περιοχή που συνόρευε με κατοικίες κι η οποία είχε επανειλημμένα δηλωθεί ως «εκκαθαρισθείσα», σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Ιατρίδης στην εφημερίδα «Καστοριανή Εστία».
Αντιδράσεις για την εγκατάσταση του πάρκου υπήρχαν από τις αρχές του 2000 αλλά, χωρίς να είναι γνωστοί οι πραγματικοί λόγοι, οι εργασίες στο Γράμμο διακόπηκαν παρά το γεγονός ότι το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, όπως αποκαλείται το κτιριακό μεγαθήριο, ήταν σχεδόν έτοιμο και είχαν τοποθετηθεί ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα κουφώματα.
Έργα με διαδικασίες εξπρές
Στο διάστημα που μεσολάβησε έως τις αρχές Αυγούστου που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωσή του έργου, το πάρκο αχρηστεύτηκε και όπως λέει χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο κ. Νίκος Νικήσιανης υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, είχε μετατραπεί σε μαντρί καθώς η περιοχή που φιλοξενείται είναι ένα απέραντο βοσκοτόπι.
Αυτό το… μαντρί αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η Βουλή, στον πρόεδρο της οποίας οι κάτοικοι της περιοχής προσάπτουν την αναβίωση της ιδέας του ξεχασμένου πάρκου σε μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura με ένα εκπληκτικό δάσος μαύρης πεύκης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εργολάβος δουλεύει στο φουλ και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο χώρος είναι σχεδόν έτοιμος.
Σύμφωνα με τον κ. Νικήσιανη είναι απορίας άξιο γιατί επιλέχθηκε η καρδιά του Γράμμου για να γίνει το έργο όταν σε πολύ κοντινές αποστάσεις βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι οικισμοί όπως η Παλιά Κοτύλη, στην οποία έχουν απομείνει μόνο κουφάρια κτιρίων και η εκκλησία.
Επίσης σε κάθε οικισμό από αυτούς που βρίσκονται πλησίον του τσιμεντένιου εκτρώματος, υπάρχουν ξενώνες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προσέλκυση του τουρισμού, αντί να πέσει μπετόν σε μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας που το 2007 επλήγη από τις πυρκαγιές.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1999 υπάρχει αίτημα ώστε ο Γράμμος να μετατραπεί σε εθνικό πάρκο με την υλοποίηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών αλλά η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αισχος
ΑπάντησηΔιαγραφή