Υιοθέτησε κι εσύ ένα αδέσποτο. Μπορείς



www.tanea.gr


Μία αγγελία στο facebook και μία φωτογραφία του μικρού ημίαιμου ήταν αρκετά για να πείσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη σύντροφό του να «υιοθετήσουν» πριν από μερικές εβδομάδες τον μόλις τεσσάρων μηνών Μάρβελ.
Oι δύο νεαροί είχαν ήδη στο σπίτι έναν σκύλο, ωστόσο, όπως λέει ο Ανδρέας στα «ΝΕΑ», ήθελαν να... φρεσκάρουν την παρέα. «Γι΄ αυτό και αρχικά έψαχνα να αγοράσω κάποιον σκύλο ράτσας. Γρήγορα, όμως, κατάλαβα πως κάτι τέτοιο ήταν ματαιόδοξο, ιδίως από τη στιγμή που στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν εκατοντάδες σκυλιά τα οποία έχουν ανάγκη από φροντίδα». Ετσι, όταν έκατσε μπροστά στον υπολογιστή, έπεσε πάνω σε δεκάδες αγγελίες για υιοθεσία αδέσποτων. «Μόλις είδα τη φωτογραφία του Μάρβελ κατάλαβα πως αυτό θα είναι το νέο μέλος στο σπίτι. Υπέγραψα το συμβόλαιο της υιοθεσίας και τον τελευταίο μήνα ο σκύλος μένει μαζί μας». Το τελευταίο διάστημα οι φιλόζωοι αλλά και οι αντίστοιχες οργανώσεις «επιστρατεύουν» το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα e-mail προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν όλο και περισσότερους πολίτες για το θέμα των υιοθεσιών.

«Χαρίζεται γατούλα κάτασπρη με γαλανά ματάκια την οποία παράτησαν στην αυλή μου. Είναι μια κούκλα, αν και ακόμα είναι παρά πολύ αδύνατη. Θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο σε φιλόζωους με την απαραίτητη προϋπόθεση να στειρωθεί», έγραφε την περασμένη Τρίτη χρήστρια του facebook. Και δεν είναι η μόνη που ανεβάζει στο γκρουπ «Τhessaloniki CatGroup», με τους περίπου 1.720 φίλους, αγγελίες για υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
Οπως επισημαίνουν υπεύθυνοι των φιλοζωικών οργανώσεων, το θέμα των υιοθεσιών προχωρά και φαίνεται πως ο κόσμος αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά το ζήτημα, ωστόσο «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», λένε.

«Φουντώνει» το πρόβλημα
Για τη φιλόζωο Κριστιάνα Μπεργκ, το πρόβλημα των αδέσποτων παραμένει και μάλιστα το τελευταίο διάστημα είναι εντονότερο. Εκτιμάται πως στους δρόμους της Αττικής κάνουν βόλτες περισσότερα από 90.000 αδέσποτα ενώ ο αριθμός είναι πενταπλάσιος για τα αδέσποτα σε όλη τη χώρα.
«Υπολογίζουμε πως για μία υιοθεσία που συμφωνείται άλλα τρία ζώα πετιούνται στον δρόμο από τα “φιλόζωα” αφεντικά τους. Ισως, λόγω καλοκαιριού, οι ασυνείδητοι να βρίσκουν εύκολη τη λύση του να διώξουν από το σπίτι τα κατοικίδιά τους. Μπορεί ακόμη και η κρίση να παίζει ρόλο μιας και αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων οι οποίοι δεν υπολόγισαν σωστά το κόστος φροντίδας ενός ζώου και αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες, οι οποίοι βρίσκουν κυρίως κουτάβια στον δρόμο». Σημειώνεται πως το κόστος φροντίδας ενός σκύλου για όλη του τη ζωή είναι κυμαίνεται μεταξύ 3.200 και 5.200 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθός του και τις ανάγκες του.
Από το 2003, περισσότερα από 400 αδέσποτα ζώα, ενταγμένα στο πρόγραμμα υιοθεσιών του Δήμου Αθηναίων, υιοθετήθηκαν από πολίτες. Οι ενδιαφερόμενοι υπογράφουν συμβόλαιο υιοθεσίας ενώ κάνουν και υπεύθυνη δήλωση.

Εχουν και απαιτήσεις
Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε περίπου δύο 24ωρα, περισσότερες από 10 αγγελίες για υιοθεσία ζώων φιλοξενήθηκαν στο γκρουπ «Κoukla Αdespoti» στο facebook. Οπως εξηγεί η διαχειρίστρια του γκρουπ, Ηρώ Ειρηναίου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται μεν να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο, «ωστόσο έχουν απαιτήσεις. Θέλουν ένα σκυλί σαλονιού, μικρόσωμο, δύο με τρία κιλά. Αυτή δεν είναι στάση φιλόζωου που θέλει να βοηθήσει κάποιο αδέσποτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου