Με μια πρωτοφανή αντίδραση, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο που την καταδίκασε για τη δολοφονία του αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη ΧραντΝτινκ το 2007. Το ΕΔΑΔ απεφάνθη ομόφωνα ότι οι τουρκικές Αρχές «απέτυχαν να προστατεύσουν το δικαίωμα του Ντινκ στη ζωή και στην ελευθερία της έκφρασης» και «δεν απέτρεψαν τη δολοφονία του μολονότι γνώριζαν ότι υπήρχαν άνθρωποι που συνωμοτούσαν για τον θάνατό του». Κάνοντας ένα βήμα ακόμη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις δικαιωμάτων στο μέλλον».
Τώρα το τουρκικό κράτος καλείται να καταβάλει στην οικογένεια του Ντινκ συμβολική χρηματική αποζημίωση ύψους 105.000
ευρώ συν 28.595 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Το στοιχείο όμως που θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό για τη συνεχιζόμενη δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του μετριοπαθούς δημοσιογράφου στην Τουρκία είναι η αναφορά των δικαστών σε πιθανές συνδέσεις τους με την παρακρατική, υπερεθνικιστική οργάνωση Εργκενεκόν, η οποία κατηγορείται ότι σχεδίαζε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ντινκ, άνθρωπος πολιτικά μετριοπαθής, ζητούσε από το τουρκικό κράτος να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, αλλά απέφευγε τη μισαλλοδοξία και τις εθνικιστικές κορόνες. Ηταν εκδότης και διευθυντής της τουρκοαρμενικής εφημερίδας «Αgos» και είχε καταδικαστεί το 2005 σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, βάσει του (καταργημένου σήμερα) άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα για «προσβολή της τουρκικότητας». Στα άρθρα του αναφερόταν στις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στο περιθώριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2007, έπειτα από επανειλημμένες απειλές για τη ζωή του από ακροδεξιές οργανώσεις, ο δημοσιογράφος έπεσε νεκρός έξω από τα γραφεία του στην Κωνσταντινούπολη από σφαίρες του έφηβου (17 ετών τότε) Ογκούν Σαμάστ από την Τραπεζούντα. Η δολοφονία προκάλεσε σοκ σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης και την ημέρα της κηδείας περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας «Είμαστε όλοι Αρμένιοι!». Η λαϊκή δυσφορία μεγάλωσε όταν αποκαλύφθηκε ότι μόλις προσήχθη ο δολοφόνος σε αστυνομικό τμήμα της Πόλης οι αστυνομικοί του επεφύλαξαν «υποδοχή ήρωα» και φωτογραφήθηκαν ενθουσιασμένοι μαζί του!
Ο πολιτικός καθοδηγητής του δολοφόνου Γιασίν Χαγιάλ έχει συλληφθεί και δικάζεται ως ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία μαζί με 18 συγκατηγορουμένους. Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για την Εργκενεκόν, η οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ντινκ.
Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης ως προς την απόφαση του ΕΔΑΔ είναι ενδεικτική της συνταγματικής μεταρρύθμισης που εξασφάλισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με την οποία καταργείται το χουντικό Σύνταγμα του 1982 και, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται συνταγματικά και ενισχύεται ο έλεγχος της κυβέρνησης επί της Δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου