«Στείλτε επιτέλους τους μεγαλοφοροφυγάδες στη φυλακή» προστάζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ την ελληνική κυβέρνηση απειλώντας με νέα μέτρα σε αντίθετη περίπτωση.
Η ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι προδιαγράφουν την αποτυχία του Μνημονίου, σύμφωνα με μια σκληρή έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει κοινωνικές αναταραχές αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Η έντονη κριτική για την υστέρηση των εσόδων έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και είχε αποδέκτη τον Ελληνα αντιπρόσωπο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Οι θυελλώδεις διάλογοι πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι κατηγορίες από τα μέλη του για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα αποτυπώθηκαν τελικά με κομψότερες διατυπώσεις («η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις» ή ότι η φοροδιαφυγή οφείλειται στην εσωτερική αντιπολίτευση που ασκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί) στην πρώτη έκθεση που αποτιμά την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου.
Η έκθεση του ΔΝΤ βρίθει επαίνων, κριτικής και υποδείξεων. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί φέτος». Το ΔΝΤ απροκάλυπτα εξέφρασε επίσης και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν τυγχάνουν ευρύτερης στήριξης.
Ανάμειξη στα εσωτερικά μας
«Στο σύνολό του το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή αρχή. Βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις μεγάλες προσδοκίες που έχει εκφράσει η διεθνής κοινότητα όταν συμφώνησε στο εξαιρετικό πακέτο οικονομικής στήριξης».
«Απογοητευτικό είναι μέχρι τώρα, σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, το γεγονός ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν την ευρύτερη στήριξη των άλλων κομμάτων».
Η αποτίμηση του ΔΝΤ δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Κεντρικό της σημείο είναι ότι «το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης».
Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εγγυηθεί στην τρόικα νέες περικοπές δαπανών (εξοπλιστικά προγράμματα, δημόσιες επενδύσεις, λειτουργικά έξοδα) «που θα ξεπεράσουν φέτος τον στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», κάτι που επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ το οποίο «συμμερίζεται την εκτίμηση των Αρχών, ότι αυτό είναι πιθανό και ότι σ' αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα». Αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, αυτή χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπιστεί «νωρίτερα του προβλεπομένου».
**ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ
Δηλαδή θα μηδενίσετε τον προϋπολογισμό;
Βαρύτατες κατηγορίες κατά του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης εκτόξευσαν βόρειοι «σύμμαχοί» μας κατά τη συζήτηση που έγινε στο ΔΝΤ.
Οι εκπρόσωποι κυρίως των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία κ.λπ.) υποστήριξαν ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή» και ζήτησαν να σταλούν μεγάλοι κυρίως φοροφυγάδες στη φυλακή. Περιμέναμε περισσότερα από την κυβέρνηση, είπαν και υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μειώνει συνέχεια τις δαπάνες επειδή δεν «πιάνει» τους στόχους για τα έσοδα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα φτάσουμε στο σημείο να μηδενιστεί ο προϋπολογισμός, είπαν χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου