“Η Λάρκο ρυπαίνει τη Μεσσαπία”


της Μαριάννας Τζάννε-Πρώτο Θέμα

Μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης στο δήμο Μεσσαπίων με χορήγηση πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ και ευθύνες στην Λάρκο για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της, επέρριψε η υπουργός περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη κατά την επίσκεψή της στην περιοχή την Πέμπτη.

Από την Άνοιξη του 2009, είχε διαπιστωθεί ότι οι γεωτρήσεις της Εύβοιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης λόγω της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου που οδήγησαν σε συστηματικούς ελέγχους τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τις τοπικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του δήμου έγιναν προσπάθειες απόκρυψης της έκτασης του προβλήματος, οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέμειναν πιέζοντας ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις και καθαρό νερό.

Οι μελέτες και οι αναλύσεις, σύμφωνα με την υπουργό, έδειξαν ότι η ρύπανση αυτή συνδέεται όχι μόνο με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, δείχνοντας εμφανώς στην πλευρά της Λάρκο αλλά και με φυσικά αίτια, που προέρχονται από την εκτεταμένη παρουσία πετρωμάτων που αποτελούν πηγή χρωμίου στο έδαφος.


Η υπουργός ΠΕΚΑ, κατά την ομιλία της στο δήμο Μεσσαπίων τόνισε ότι από την λειτουργία της επιχείρησης (λειτουργεί από το 1969) «έχουν δημιουργηθεί πολλαπλοί ανοιχτοί κρατήρες μεγάλου βάθους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα ορύγματα καταλαμβάνουν πολύ μεγάλη έκταση του Δήμου Μεσσαπίων, από τον Νέο και Παλαιό Παγώντα ως τις Άκρες, τον Σταυρό, το Κοντοδεσπότι, την Αγία Σοφία, την Πλατάνα, την Άτταλη, τη Μονή Μακρυμάλλης και την Τριάδα».

Όπως υπογράμμισε, τα νερά των βροχοπτώσεων λιμνάζουν μέσα στους κρατήρες των ορυχείων και "εμπλουτίζουν" τον υδροφόρο ορίζοντα με τα διαλυμένα άλατα βαρέων μετάλλων που περιέχουν.

Τον Απρίλιο του 2010 κλιμάκια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και γεωεπιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών πήραν δείγματα από απορρίμματα εξόρυξης που βρίσκονται μέσα σε λατομεία της ΛΑΡΚΟ, από διάσπαρτους σωρούς βιομηχανικών αποβλήτων και δείγματα νερού.

Στα επτά από τα οκτώ δείγματα ανιχνεύθηκαν τιμές βαρέων μετάλλων οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια για τα επικίνδυνα αλλά και για τα μη επικίνδυνα απόβλητα βάσει της απόφασης 2003/33/ΕΚ που καθορίζει τα κριτήρια αποδοχής των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Στόχος του υπουργείου είναι η άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη ΕΥΔΑΠ ξεκινούν τα έργα για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού και η απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων της Λάρκο με ασφαλή τρόπο σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εταιρεία υπόκειται σε ένα τριετές  πρόγραμμα μέτρων συμμόρφωσης, μεταξύ των οποίων προβλέπεται άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος, άμεση άντληση και επεξεργασία των όξινων απορροών από το σύνολο των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων της ΛΑΡΚΟ και η υποβολή μελέτης, εντός του 2011, για την αναγνώριση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εξυγίανση του βυθού, στην περιοχή του λιμένα φόρτωσης στα Πολιτικά Εύβοιας από τυχόν απορρίψεις μεταλλεύματος στη θάλασσα και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Επίσης προβλέπεται συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, νερά-υπόγεια και επιφανειακά) με την τοποθέτηση σύγχρονων μετρητικών και άλλων συστημάτων καθώς και  επιτήρηση και περιφρούρηση όλων των μεταλλευτικών χώρων για τη μη απόρριψη επικινδύνων και μη στερεών ή και υγρών αποβλήτων, με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές υπηρεσίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου