Αγρια φύση, απόκρημνα μονοπάτια, ανηφορικοί δασικοί δρόμοι, τέσσερις ημέρες απότομων και ανώμαλων διαδρομών και... μία γυναίκα. Στο 2ο Τransnatura Πρεσπών, έναν από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους αγώνες ορεινής ποδηλασίας αντοχής (marathon mountain bike) που ξεκινά αύριο, συμμετέχουν 50 ποδηλάτες που καλούνται να διασχίσουν μέσα σε τέσσερις ημέρες μια απόσταση 300 χιλιομέτρων μέσα στα δάση της Δυτικής Μακεδονίας από το Αμύνταιο στις Πρέσπες και από τις λίμνες της μεθορίου στο Νεστόριο και τα χωριά της Κοζάνης ως την επιστροφή στο Αμύνταιο και το Νυμφαίο.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και μία γυναίκα, η πρωταθλήτρια Ελλάδας κυρία Βάσω Λαζοπούλου, η οποία έπειτα από μόλις ενάμιση χρόνο ενασχόλησης με το απαιτητικό αυτό άθλημα έχει κατορθώσει, στα 24 της χρόνια, να αναδειχθεί πρώτη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του περασμένου Ιουλίου και τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Γερμανία τον Αύγουστο.
Η ενασχόλησή της με το mountain bike ξεκίνησε από τη λατρεία της για το ποδήλατο και το βουνό. Εξάλλου, ως απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής των Τρικάλων, η ειδικότητά της αφορά ακριβώς τις αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό. «Σκι και αναρρίχηση ήταν οι αδυναμίες μου από την εφηβική ηλικία.
Με συναρπάζει η επαφή με τη φύση και οι πολύτιμες ώρες ψυχαγωγίας και συνάμα ψυχοθεραπείας που αφιερώνει κανείς στον εαυτό του σε ένα τέτοιο περιβάλλον». Η αγάπη της Βάσως για τα βουνά και τις δύσκολες διαδρομές αποτυπώνεται και στον στόχο της να συμμετάσχει «κάποια στιγμή, μαζί με τη συναθλήτρια και φίλη μου Ελένη Διακάκη, στο Τransalp, τον επταήμερο αγώνα αντοχής των 695 χιλιομέτρων στις ιταλικές Αλπεις». Οσο για τα αγωνιστικά και αθλητικά πρότυπά της, αναφέρει τη νορβηγίδα πολυνίκη Γκαν-Ρίτα Ντάλε, χρυσή ολυμπιονίκη στους Αγώνες της Αθήνας, το 2004, «που έχει συνδυάσει ιδανικά το ποδήλατο βουνού με τη δημιουργία και διατήρηση οικογένειας».
Η μεγαλύτερη πάντως επιθυμία της Βάσως είναι «να έχω τις σωματικές και ψυχικές αντοχές για να κάνω ποδήλατο ως τα βαθιά γεράματα». Και βέβαια, «να πάει καλά, χωρίς απρόοπτα, ο αγώνας στις Πρέσπες».
Ο δεύτερος αγώνας Τransnatura περιλαμβάνει τέσσερα ημερήσια ετάπ, με εκκίνηση αύριο, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, από το Αμύνταιο και κατάληξη στις Πρέσπες. Την επόμενη ημέρα οι ποδηλάτες ξεκινούν από τις Πρέσπες με προορισμό το Νεστόριο, ενώ το Σάββατο η αφετηρία δίνεται από το χωριό της Καστοριάς με κατάληξη το χωριό Βλάστη Κοζάνης. Το τελευταίο ετάπ είναι η κυκλική διαδρομή ΑμύνταιοΝυμφαίο- Αμύνταιο την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι εθνικές ομάδες mountain bike της Κύπρου και της Βουλγαρίας, καθώς και ποδηλάτες από την Τουρκία, τη Σερβία, την Ελβετία και την Αγγλία.
Στις Πρέσπες θα βρίσκεται και επόπτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας προκειμένου να αξιολογήσει την όλη διοργάνωση ώστε από του χρόνου να αναβαθμιστεί στην πρώτη κατηγορία αγώνων και να συμπεριληφθεί στο επίσημο καλεντάρι αγώνων της Ομοσπονδίας κερδίζοντας επιπλέον διεθνή αναγνώριση και εύρος συμμετοχών.
Ο αγώνας Τransnatura 2010 όμως δεν περιορίζεται μόνο στο αυστηρά αγωνιστικό πλαίσιο.
Οπως επισημαίνει η επικεφαλής του Δικτύου Οικοτουρισμού Πρεσπών κυρία Γκαμπριέλα Σάινερ, «ο ποδηλατικός αγώνας, πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, είναι πυλώνας προβολής των πανέμορφων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του οικοσυστήματος των Πρεσπών.
Ετσι έχουμε εντάξει στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων ποδηλατικούς αγώνες για παιδιά, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και θεατρικές παραστάσεις, ενώ θα λειτουργεί και υπαίθρια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής». Η ρόδα είναι γένους θηλυκού
Μ ία από τις ελάχιστες γυναίκες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το mountain bike είναι η κυρία Βάσω Λαζοπούλου. Ο συναγωνισμός με το αντίθετο φύλο σε έναν αγώνα που φαντάζει από αριθμητικής σκοπιάς συντριπτικό ανδρικό προνόμιο δεν την τρομάζει. Οπως λέει η ίδια στο «Βήμα», «έχω συνηθίσει. Το μεγαλύτερο κομμάτι των προπονήσεών μουπραγματοποιείται ούτως ή άλλως με άνδρες συναθλητές στο γκρουπ της ποδηλασίας. Εξάλλουαυτό έχει και την άκρως θετική πλευρά ότι έχουν διαρκώς την προσοχή τουςστραμμένη πάνω μουμήπως υπάρξει κάποιο ατύχημα ή μείνω πίσω λόγω κόπωσης» .
Στην Ελλάδα οι αθλήτριες του mountain bike είναι ελάχιστες. «Είμαστε περίπου 15-20.Ειδικά στο marathon mountain bikeακόμη πιο λίγες δοκιμάζουν» τονίζει η Βάσω. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με τις αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν όσο και με τις προϋποθέσεις που από τεχνικής πλευράς το ίδιο το άθλημα θέτει. «Οι υπεραποστάσεις χρήζουν ιδιαίτερης προετοιμασίας και είναι τρομερά επίπονες. Παράλληλατο άθλημα είναι καθαρά τεχνικό. Ο τρόπος που θα ανέβεις τις ανηφόρες,θα ξεπεράσεις εμπόδια όπως κορμούς και “σκαλοπάτια” πέτρας ή πώς θα ανασχέσεις τη ροπή σε απότομη κατηφοριά προαπαιτεί εξάσκηση και εμπειρία. Ο διάβολος κρύβεται σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες». Η καθημερινή προετοιμασία της Βάσως περιλαμβάνει «τουλάχιστον τρεις ώρες προπόνησης στους δασικούς δρόμους των βουνών του Λεκανοπεδίου, στον Υμηττό, στην Πάρνηθα και στο Αιγάλεω».
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου